СЗО: Бутилираната вода е пълна с пластмаса

21:20, 15 мар 18 25 510 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световната здравна организация (СЗО) обяви преглед на потенциалните рискове от пластмасата в питейната вода, след като нов анализ на някои от най-популярните световни марки бутилирана вода е установил, че повече от 90% съдържат малки частици пластмаса.

Предишно проучване също е установило високи равнища на микропластмаси в чешмяната вода, пише британският в. "Гардиън".

В новото изследване анализът на 259 бутилки от 19 места в 9 страни от 11 различни марки е установил средно 325 пластмасови частици на всеки литър вода, която се продава в търговската мрежа.

Концентрациите са били повече от 10 000 пластмасови частици на всеки един литър вода. От проверени 259 бутилки, само в 17 не е открита никаква пластмаса.

Учените пишат, че са открили приблизително два пъти повече пластмасови частици в бутилираната вода в сравнение с тяхно предишно проучване на чешмяната вода.

Според новото изследване най-често срещания тип пластмасов фрагмент е полипропилен - същият тип пластмаса, използвана за производството на капачки за бутилки. Анализираните бутилки вода са били закупени в САЩ, Китай, Бразилия, Индия, Индонезия, Мексико, Ливан, Кения и Тайланд.

Тестваните марки са следните: Aqua (произвеждана от Danone), Aquafina (PepsiCo), Bisleri (Bisleri International), Dasani (Coca-Cola), Epura (PepsiCo), Evian (Danone), Gerolsteiner (Gerolsteiner Brunnen), Minalba (Grupo Edson Queiroz), Nestlé Pure Life (Nestlé), San Pellegrino (Nestlé) и Wahaha (Hangzhou Wahaha Group).

Говорителят на СЗО е коментирал пред "Гардиън", че въпреки че все още няма доказателства за въздействието върху човешкото здраве, те са наясно, че това е нова област на тревога. Според говорителя СЗО "ще прегледа изключително оскъдните налични доказателства с цел да се идентифицират пропуските в доказателствата и да се създаде научноизследователска програма, която да осигури по-задълбочена оценка на риска".

Втори несвързан с горния анализ, също току-що публикуван, е бил осъществен от активистка организация в САЩ, като са били изследвани 19 марки бутилирана вода. И тук е установено, че пластмасовите микрофибри са широко разпространени.

От мултинационалната корпорация Nestlé разкритикуваха проучването, като твърдят в специално изявление, че използваната техника на изследването можела да "генерира фалшиви положителни резултати".

От Coca-Cola са коментирали, че имали строги методи за филтриране, но са признали, че масовото разпространение на пластмасите в околната среда означава, че пластмасови влакна "могат да бъдат открити дори в много обработени продукти".

Според Danone проучването е използвало методология, която била "неясна".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама