Кога превъртаме часовниците с час напред?

14:00, 15 мар 18 25 2746 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 25 март се въвежда лятното часово време, информира Институтът по метрология. Часовниците ще бъдат преместени с един час напред.

На 28-ми октомври пък ще стане връщането към астрономическото време. Тогава часовниците ще бъдат върнати един час назад.

Смяната на стрелките на часовника в рамките на Европейския съюз се управлява от директива на Европарламента и Съвета на ЕС. Текстът предвижда във всяка държава членка на ЕС периодът на лятното часово време да започва в 1:00 часа по Гринуич в последната неделя от март и да завършва в 1:00 часа по Гринуич в последната неделя от октомври.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. През последните години обаче редица държави се отказват от превъртането на часовника.

В Европейския съюз мненията да отпадне ли смяната на времето са разнопосочни. Преобладават привържениците на идеята - без смяна. 

През февруари 384 депутати на Европейския парламент също гласуваха "за" премахването на лятното часово време, но самото му изпълнение още изглежда далечно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама