Шефчович: Продажбата на ЧЕЗ е сделка между две частни компании

13:25, 15 мар 18 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продажбата на българския клон на ЧЕЗ на компанията „Инерком” е сделка между две частни компании”, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия и еврокомисар за енергийния съюз Марош Шефчович. Той е обсъдил сделката по време на днешната си среща с премиера Бойко Борисов.

Разговаряхме с премиера Бойко Борисов във връзка с продажбата на ЧЕЗ. Съгласихме се, че това е сделка между частни компании. Имаме информация, че всички отговорни органи в България извършват необходимите оценки и проверки”, каза вицепрезидентът на ЕК. Шефчович не коментира възможността за държавно участие.

Той още веднъж подчерта, че ЕК не се меси в частни търговски спорове, но настоява сделките да не нарушават европейското законодателство. „Искам да повторя, че това една сделка между частни компании и ние от Еврокомисията бихме искали да знаем, че се спазват всички принципи и закони, които са в европейското законодателство“, подчерта Шефчович, пише БГНЕС.

Той отбеляза, че за момента е много трудно да се говори дали сделката нарушава някакви директиви на ЕС, защото все още не е финализирана.

Трябва да се види най-напред как ще бъде финализирана сделката, дали е спазен третия енергиен пакет. Едва тогава би могла да се произнесе главна дирекция „Конкуренция“ или главна дирекция „Енергетика“, добави Шефчович.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама