Кълновете - защо са толкова полезни?

18:30, 17 мар 18 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Наричат кълновете "жива храна". В покълналите семена има жизнено важни за тялото вещества, и то в количества, няколко пъти повече отколкото във вече порасналите растения.

Сега е време на пости (а и на диети) и ако спазваме някакъв хранителен режим, е задължително да обогатяваме храната си с допълнителни витамини и минерали. Такива има в изобилие именно в кълновете. Те ни подмладяват и задоволяват нуждите на човешкия организъм от полезни вещества. А и придават страхотен вкус на салатите. 

На пазара ще намерим най-разнообразни кълнове - соя, леща, слънчоглед, пшеница, лимец и др.

Заради големия избор е хубаво да знаем някои подробности. Защото всички кълнове са много полезни, но все пак някои от тях са по-подходящи за всекидневна употреба. Препоръчителната норма кълнове на ден е 50-100 грама.

Пшеница

Пшеницата, както и лимецът, са отглеждани от човека от дълбока древност. Богати са на бета-каротини, фитоестрогени (лигнини), фитинова киселина, фитостерини, ензим-блокери, баластни вещества. Съдържат и въглехидрати, скорбяла, белтъчини, минерали, витамин Е, А и група В, с което безспорно са най-полезните семена.  

Установено е, че при покълването и началната фаза на поникване витамин Е, който има подчертано антиоксидантно действие, се увеличава над 300 пъти, витамин В6 е до 10 пъти повече; от два по четири пъти повече са и В1, В2, В3, РР. Доказано е още, че в кълновете има почти всички жизненоважни микроелементи, и то в лесно усвоима форма.

Кълновете от пшеница предпазват от грип и простудни заболявания, засилват имунната система и подмладяват организма, нормализират работата на стомашно-чревния тракт, прочистват организма, подобряват състоянието на кожата и ноктите.

Соя

Органичното съединение лецитин в соята възпрепятства образуването на камъни в бъбреците и холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове. Соевите кълнове помагат за подобряването на паметта. Те смекчават симптомите на климактериума, снижават риска от онкологични заболявания, регулират телесното тегло, засилват имунната система, помагат срещу стреса.

Слънчоглед

Укрепват нервната система, забавят стареенето, имат добър козметичен ефект, помагат при стомашно-чревни и сърдечно-съдови заболявания.

Люцерна

Забавят стареенето, засилват имунната система, съдържат всички необходими витамини и минерали, нискокалорични.

Леща 

Повишават нивото на хемоглобина, незаменими за безупречната работа на мозъка и нервната система, идеални за преодоляване на анемията и пролетната умора.

Ръж 

Засилват нервите и мускулите, особено подходящи за хора, занимаващи се със спорт или заети с тежък физически труд, пише Lifestyle.bg.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама