Парламентът освободи Георги Гатев от Бюрото за контрол на СРС

10:50, 15 мар 18 / Политика 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът прекрати правомощията на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев. Освобождаването му е заради отнет достъп до класифицирана информация до ниво "Строго секретно". Решението беше гласувано единодушно със 111 гласа "за" и без дебати, съобщи БТА.

Държавната агенция "Национална сигурност" отне достъпа на Гатев до класифицирана информация с гриф "Строго секретно" след искане на прокуратурата заради данни, че той е нарушил служебните си задължения. Гатев обжалва акта за отнемане на разрешението му първо пред Държавната комисия за сигурността на информацията, а след това и във Върховния административен съд.

В средата на януари ВАС отхвърли окончателно жалбата му срещу ДКСИ, заради отказа ѝ да възстанови отнетия му от ДАНС достъп до секретна информация.

Славчо Велков от "БСП за България" поиска Гатев да бъде допуснат в пленарната зала и ако се наложи и има желание, да бъде изслушан. Предложението му обаче беше отхвърлено.

Димитър Лазаров от ГЕРБ посочи, че искането е неоснователно, защото е налице влязъл в сила административен акт, с който е потвърдено отнемането на достъпа.

Предвид настъпилата несъвместимост, Народното събрание освободи Георги Гатев от Националното бюро за контрол на СРС преди изтичането на мандата му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама