ООН заседава извънредно заради скандала между Лондон и Москва

08:20, 15 мар 18 / Свят 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно заради скандала между Великобритания и Русия. Заседанието се проведе по настояване на Лондон.

"Даунинг стрийт" е поискал от Организацията да извърши независим анализ на нервнопаралитичното вещество, което е било използвано за отравянето на Сергей Скрипал. Това заяви британският заместник-посланик в ООН Джонатан Алън. 

Русия е нарушила Конвенцията за забрана на химическите оръжия, тъй като не е обявила програмата си за разработване на нервно-паралитичното вещество „Новичок“, с което, според Лондон, е отровен бившият офицер от руското разузнаване, поясни Джонатан Алън.

„Русия не е декларирала веществото „Новичок“ или обекти, свързани с неговото производство, както се изисква по конвенцията. От всичко това може да се направи извод, че Русия е нарушила сериозно Конвенцията за забрана на химическите оръжия“, подчерта британският дипломат.

Американският постоянен представител заяви, че според Съединените щати Русия е отговорна за атаката. 

Вчера Великобритания обяви експулсирането на 23-ма руски дипломати. Те имат една седмица, за да напуснат Острова. Освен това Лондон временно преустанови всички предвидени двустранни отношения на високо равнище. 

Кризата в отношенията между двете държави ще бъде обсъдена на днешната среща на Съвета на НАТО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама