Премиерът на Словакия обяви при какви условия е готов да подаде оставка още днес

08:30, 15 мар 18 / Свят 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Словашкият премиер Роберт Фицо обяви, че е готов да подаде оставката си, за която настоява опозицията след убийството на журналиста Ян Куциак, разследващ корупция, съобщи БТА. Премиерът обяви, че е готов да се оттегли още днес, но при условие, че президентът се съгласи да даде на неговата партия "Смер" правото да избере следващия лидер на правителството.

Други две условия, които Фицо постави за оставката си, са президентът да уважи резултатите от последните парламентарни избори при формирането на следващия кабинет и да се съобрази с коалиционното споразумение между партиите, които образуват парламентарно мнозинство.

Според в. "Сме" партия Смер може да издигне за следващ премиер сегашния 42-годишен вицепремиер Петер Пелегрини.

27-годишният разследващ журналист Ян Куциак бе застрелян с годеницата си през февруари. Той разследваше случай на връзки между високопоставени словашки политици и италиански бизнесмени, за които се подозира, че са свързани с калабрийската мафия Ндрангета.

Младшият коалиционен партньор Партия "Мост-Хид" заяви в понеделник, че ще напусне правителството, ако не се произведат предсрочни избори. Партиите преговаряха от вчера, а днес лидерите им се договориха за промени в правителството.

Президентът Андрей Киска призова за предсрочни избори или промени в кабинета за възстановяване на съществуващата по думите му криза в доверието.

Лидерът на десноцентристката Партия "Мост-Хид" Бела Бугар заяви, че партията му приветства предложението на Фицо да подаде оставка. "Мисля, че това решение може да успокои положението", каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама