Македонският президент отказа да подпише закона, с който албанският език става официален

07:30, 15 мар 18 / Свят 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Задава се нова политическа криза в съседна Македония. Президентът Георге Иванов отказа да подпише Закона за употреба на езиците, с който албанският става втори официален език в страната. 

През януари близкият до ВМРО-ДПМНЕ президент Иванов отново отказа да подпише закона. Конституцията на страната обаче не позволява на държавния глава да налага вето на текстове, одобрени два пъти от депутатите.

Законът е ключова част от коалиционното споразумение между управляващите социалдемократи и партньорите, представляващи албанското малцинство. Текстът беше приет на второ четене в сряда на фона на протести в парламента и пред сградата. Това стана с 64 гласа "за" и без гласовете на опозицията и без дебат по предложените поправки.

Гласуването премина при напрегната обстановка, като почти се стигна до физическа саморазправа. Когато председателят на македонския парламент Талат Джафери обяви гласуване на закона за езиците, опозиционни депутати наобиколиха масата му. Бившият премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕВ Никола Груевски първо спря микрофона на Джафери, а после взе и картата му, след което го заля с чаша вода.

Напрежението се покачи още повече, когато при опит да напусне залата, Джафери беше спрян. Не се стига до физически сблъсък само заради намесата на охраната. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама