Великобритания замразява контактите с Москва, гони 23-ма руски дипломати

15:25, 14 мар 18 / Свят 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер Тереза Мей обяви замразяване на двустранните контакти с Москва. Тя заяви, че Русия е виновна за отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал, поради което Лондон оттегля поканата към руския външен министър Сергей Лавров да посети страната. 

Освен това Обединеното кралство ще експулсира 23-ма руски дипломати, за които е установено, че са офицери от разузнаването. Те трябва да напуснат Острова в рамките на седмица. Според британски медии това е най-голямото експулсиране на дипломати за последните 30 г. - от времето на Студената война.

Русия е отговорна за опит за убийство. Това е "незаконно използване на държавна сила", обяви Мей.

Тя съобщи, че британското правителство ще подготви законодателство за защита на Великобритания от враждебни държавни действия. Също така стана ясно, че кабинетът ще обмисли ново законодателство за борба с шпионажа.

Мей разкри още, че правителството ще внесе поправки в законодателството за налагане на санкции като списъка "Магнитски". Тя каза още, че правителството ще засили проверките на пристигащите на Острова руски граждани.

"Няма място" за корумпираните елити във Великобритания, категорична тя.

Тя повтори, че Скрипал и дъщеря му са отровени от руски химически агент "Новичок". Според нея Москва е отговорила с "пълно презрение", тъй като не са дали обяснение. Тереза Мей подчерта, че правителството е заключило, че руското правителство е отговорно за атаката.

Останалите антируски мерки включват отмяна на дипломатическите контакти на високо ниво с Русия. Именно поради това е и оттеглена поканата към руския външен министър Сергей Лавров да посети Лондон. Министри и високопоставени представители няма да присъстват на Световното първенство по футбол в Русия.

От думите на Мей стана ясно още, че са предприети и други мерки, но публично няма да бъдат огласени.

Великобритания искаше по-добри отношения с Русия. "Трагично" е, че президентът Путин действа по такъв начин, оплака се премиерът и добави, че Лондон е подкрепян от съюзниците и ще настоява за дебат в ООН.

Междувременно Сергей Лавров отхвърли като безпочвени и несериозни твърденията на Великобритания за участие на Русия в отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и като опит да бъде въведена в заблуждение международната общност.

Лавров декларира, че Русия няма мотив да премахва двойния агент и изтъкна, че извършителите имат интерес от раздухване на антируска кампания.

Спешно открито заседание на Съвета за сигурност на ООН ще се проведе тази вечер във връзка с отравянето на Скрипал, което се организира по искане на Великобритания. То ще започне в 19 ч. по Гринуич.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама