Учени и известни личности отдадоха почит към Стивън Хокинг

15:10, 14 мар 18 / Свят 25 526 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Смъртта на Стивън Хокинг покруси света. След новината за кончината му учени, известни личности и знаменитости засвидетелстваха почитта си към именития британски учен, теоретичен физик и космолог в социалните мрежи, цитирани от световните агенции, пише БТА.

"Професор Стивън Хокинг притежаваше брилянтен, невероятен ум. Той беше един от най-големите учени от своето поколение. Куражът, хуморът и решителността му да извлича максимума от живота бяха източник на вдъхновение. Наследството му няма да бъде забравено", пише в Twitter британската министър-председателка Тереза Мей.

Социалната мрежа използва и индийският премиер Нарендра Моди, за да засвидетелства почитта си към човека, направил света "едно по-добро място".

"Професор Стивън Хокинг беше забележителен учен. Решителността и издръжливостта му вдъхновяваха хората по целия свят. Загубата му е съкрушителна. Новаторските му трудове направиха света едно по-добро място. Нека душата му намери покой", гласи туитът на Моди.

"Постиженията на Стивън Хокинг символизират мощта на човешкия ум. Той беше вдъхновение за всички нас да се стремим към звездите, откъдето вече ни озарява със светлина", казва британският министър на отбраната Гавин Уилямсън.

Водещи физици от ЦЕРН (Европейската организация за ядрени изследвания) също отдадоха почит към една от най-големите "звезди" на физиката, възхвалявайки приноса му към работата им и борбата му със заболяването.

"Стивън Хокинг притежаваше ентусиазъм, жизненост и страст към познание. Той беше и брилянтен пример за човек, противопоставил се на болестта с кураж. Той беше боец", се посочва в изявление, направено от генералния директор на ЦЕРН г-жа Фабиола Джаноти.

"След кончината на Стивън Хокинг остана интелектуален вакуум", написа в Туитър американският астрофизик Нийл Деграс Тайсън.

"Неговите теории отключиха вселена от възможности, които ние и светът да изследваме. Продължавай да летиш като Супермен в условията на микрогравитация, както сам препоръча на астронавтите на Международната космическа станция през 2014 г.", се казва в съобщението на НАСА по повод кончината на "посланика на науката".

"Загубихме един колосален ум, един човек с невероятен дух. Почивай в мир, Стивън Хокинг", пише изобретателят на световната мрежа Тим Бърнърс-Лий.

"Професор Хокинг беше уникален индивид, който ще бъде запомнен с топлота и привързаност не само в Кембридж, но и по целия свят. С изключителен принос към познанието и с популяризирането на науката той ни остави забележително наследство. Неговият характер беше вдъхновяващ", казва професор Стивън Тууп, заместник-ректор на Кембриджския университет.

"Когато се записах в Кембриджския университет през 1964 г., се запознах със студент, две години по-напред от мен в следването си. Той едва се крепеше на краката си и изпитваше сериозни затруднения с говора. Това беше Стивън Хокинг. Наскоро беше диагностициран с болестта и мислеше, че няма да доживее дипломирането си. Колкото и невероятно да е, той живя 76 години. Той не просто оцеля, а стана един от най-известните учени в света. Стивън Хокинг беше забележителен не само с научните си постижения, с бестселърите си, но и с триумфа си над злополучието", казва кралският астроном лорд Мартин Рийс.

"Стивън Хокинг беше велик физик, велик обществен посредник, велика икона на науката и рационализма", пише Пол Нърс, главен изпълнителен директор на института "Франсис Крийк".

"Хокинг беше велик учен и вдъхновяваща личност. Благодарение на него Вселената е по-понятно и по-интересно място, защото той беше част от нея", казва Матю Колес, професор по астрономия и астрофизика от Австралийския национален университет.

Британският актьор Еди Редмейн, превъплътил се в образа на видния учен във филма "Теорията на всичко" и отличен с "Оскар" за ролята си, също отдаде почит към Стивън Хокинг: "Загубихме един наистина прекрасен ум, удивителен учен и най-забавния човек, когото някога съм имал удоволствието да срещна".

"Почивай в мир, професор Хокинг. Най-брилянтният ум на света, човекът, който никога не спря да се чуди "Защо?" Един негов цитат казва всичко: "Гледайте нагоре към звездите, а не надолу към краката си. Опитвайте се да осмисляте това, което виждате, и се чудете защо съществува Вселената. Бъдете любопитни", пише британският телевизионен водещ Пиърс Морган.

Същия цитат в Twitter публикуваха и членовете на рок групата "Фу файтърс", отдавайки почит към "легендата" Стивън Хокинг.

Поп певицата Кейти Пери сподели, че загубата на видния учен е оставила "черна дупка" в сърцето й.

"Почивай в мир, Стивън Хокинг. Коефициентът на човечеството спадна доста след неговата кончина. Той беше и изключително забавен човек. Много тъжна новина", коментира телевизионният водещ Джонатан Рос.

Актьорът Макколи Кълкин нарича прочутия учен "гений" и свой любим персонаж от анимационната поредица "Семейство Симпсън", визирайки рисуваното копие на Хокинг, който той лично озвучава.

"Ще ни липсваш, друже", пише Кълкин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама