Вместо социални помощи – работа за всички предлага КНСБ

18:10, 14 мар 18 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има възможност държавата да противодейства на т.нар. "потомствена" безработица, в която поколения наред живеят от социални помощи. Сега, когато безработицата е на много ниско равнище, е моментът да се търсят нетрадиционни решения на пазара на труда, смятат в КНСБ, съобщи БНР. 

От три години синдикатът изготвя мащабен анализ на структурата и профила на безработните и търсещите работа на пазара на труда. От КНСБ предлагат помощите за безработица и социални плащания да бъдат обвързани с работа в общински предприятия на пълен работен ден и месец. 

Главният експерт в департамент "Пазар на труда" на КНСБ Диана Найденова посочи: "Пълна заетост за всички, регистрирани в бюрата по труда, като бъдат освободени само майки на деца до три години, хора с намалена трудоспособност до 67% и лица, които се грижат за родители или деца в безпомощно състояние. За всички останали да бъде осигурена работа в обществения сектор – да подпомагат почистването на населените места, различни структури от обществения сектор като болниците – да почистват дворове, да работят като санитари и да бъдат наблюдавани. Всички реки имат нужда от почистване, за да няма наводнения".

Според Найденова има много работни места за хора без образование и квалификация. Засега делът на тези деца в общата безработица е 68,3%.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама