Путин и Ердоган ще се срещнат на 3-ти април в Анкара

12:04, 14 мар 18 / Свят 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Турция и Русия с участието на президентите на двете страни Реджеп Ердоган и Владимир Путин ще се състои на 3-ти април в Анкара. Това съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу в началото на преговорите в Москва с руския си колега Сергей Лавров, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Нашата среща има подготвителен характер преди провеждането на 3-ти април в Анкара на поредното заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище", каза Чавушоглу. "Наред с развитието на двустранните отношения по посока на задълбочаване, има взаимен интерес за разширяване на сътрудничеството при решаване на регионални въпроси", добави той.

Във вторник той съобщи, че в Турция президентите на двете страни ще участват в церемония по полагане на основите на АЕЦ "Аккую", а след това ще отлетят за Анкара и там ще се състоят двустранни срещи на високо равнище.

Лавров от своя страна съобщи, че планира да обсъди с турския си колега координация между делегациите на двете страни в ООН, в Съвета за сигурност, в Съвета на Европа и в рамките на други международни организации.

По думите на Лавров традиционно двете страни отделят голямо внимание на положението в Близкия изток, в района на Кавказ, Централна Азия и Украйна. От международните въпроси вероятно ще отделим основно внимание на решаването на сирийската криза, посочи руският външен министър. Той припомни, че Турция, Русия и Иран са станали инициатори на процеса от Астана, на свикването на Конгреса за сирийски национален диалог в Сочи, създавайки така условия за активизиране на процеса на политическо уреждане в Сирия в съответствие с предвиденото в резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН.

Лавров посочи, че предстоящите разговори с турския му колега ще бъдат посветени основно на подготовката на заседанието на Съвета за сътрудничество на високо равнище под председателството на президентите на двете страни. Ние сме взаимно заинтересовани да се осигури резултатност на срещата на върха, включително що се отнася до икономическия дневен ред, сътрудничеството в търговията, инвестиционната и енергийната област, каза Лавров.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама