Изтече 24-часовият ултиматум към Русия по случая с покушението срещу Сергей Скрипал

07:50, 14 мар 18 / Свят 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В полунощ изтече ултиматумът, който Лондон постави на Москва по скандала с отровения бивш руски шпионин. Русия не даде исканите обяснения как произвеждано от тях бойно отровно вещество е използвано за покушението срещу Сергей Скрипал.

Сега се чака реакцията на Лондон след заплахата, че ако Русия не отговори до полунощ, ще последват контрамерки. В телефонни разговори Доналд Тръмп, Ангела Меркел и Еманюел Макрон обещаха подкрепа на Великобритания.

Според анализи в английската преса контрамерките могат да са различни. От координирано с другите западни държави замразяване на банкови сметки, през прогонването на руски дипломати от Великобритания или дори целеви кибератаки и отказ на Англия да участва на Световното първенство по футбол това лято в Русия.

Още преди изтичането на ултиматума Русия обяви, че няма да дава отговори, докато не получи проби от използваното вещество.

Заплахите на Великобритания за санкции срещу Русия заради отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал няма да останат без отговор, заявиха от руското външно министерство. Москва определи обвиненията на Лондон като "фалшиви" и ги нарече "провокация".

Посолството на Руската федерация в Лондон е изпратило нота в отговор на искането на британското министерство на външните работи, в която заявява, че Русия не е свързана със случилото се в Солзбъри. В съобщение в Twitter от дипломатическата мисия заявяват, че Москва няма да отговори на британския ултиматум, ако не получи проби от нервнопаралитичното вещество, използвано при нападението срещу Скрипал.

Нито една британска медия няма да продължи да работи в Русия, ако Лондон реши да спре излъчването на руската държавна телевизия RT, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Британският медиен регулатор (Офком) по-рано съобщи, че може да преразгледа разрешителното на RT (бивша "Russia today"), смятана за пропаганден орган на Кремъл, ако британското правителство прецени, че Русия е отговорна за отравянето на Сергей Скрипал. 

Никой не може да дава на Русия 24-часови ултиматуми, заяви още говорителката на министерството, коментирайки изказването на Тереза Мей пред британския парламент вчера.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама