Протест на Сдружението на рибарите срещу действията на МОСВ

08:40, 14 мар 18 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сдружението на рибарите организира протест пред Министерството на околната среда и водите по повод Международния ден за опазване на реките. Събитието ще бъде отбелязано с траурна процесия пред МОСВ в памет на унищожените и отровените реки през 2017 г. 

Протестът е срещу бездействието и активното съдействие на компетентните органи по опазване на околната среда и водите начело със самото МОСВ, съобщиха от Сдружението на рибарите. 

"Заради тяхното престъпно поведение всяка година търпим главоломна загуба на биоразнообразие по българските реки - намаляват рибни популации, съспиват се прекрасни реки, замърсява се питейната вода. Нови ВЕЦ-ове никнат като гъби, замърсяванията са ежедневие, а под благовидното "почистване" на речните корита, продължават безмилостно да се изсича крайбрежната растителност. Вместо тези дървета да се пазят, защото укрепват бреговете, се извършва промишлен дърводобив, а вършините от тях се трупат в реките, само за да ги задръстят по-качествено. Всеки месец изскачат новини за поредното замърсяване на нови и нови питейни водоизточници и компетентните органи компетентно наблюдават и нищо друго не правят! И всичко това се извършва с изричното разрешение на МОСВ!Въпреки нашите многобройни сигнали, въпреки добрите думи и благи обещания, всичко продължава по старому", изтъкват от там.

Сдружението припомня пресушаването на Въча под Цанков камък и после в град Кричим от миналата година, и "почистването" на река Яденица между Белово и Юндола. И съвсем наскоро, пак с разрешението на органите на МОСВ, изграждането на пети пореден ВЕЦ на Градевската река.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама