106 български кинематографисти с отворено писмо

18:20, 13 мар 18 / Култура 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 100 видни български кинематографисти – режисьори, актьори, продуценти, композитори, художници и др., отправиха открито писмо до Министерството на културата, комисията по култура и медии в Народното събрание и Националния филмов център, с което искат спешни промени в Закона за филмовата индустрия, чрез които да се регламентира ангажиментът на държавата за финансиране създаването на поне 15 родни пълнометражни игрални кинопродукции годишно и да се сложи край на порочните практики при оценяването на проектите и разпределянето на въпросните средства.

Сред подписалите писмото, което може да бъде подкрепено във Фейсбук, са някои от най-успешните ни режисьори напоследък - Виктор Божинов („Възвишение“), Стефан Командарев („Посоки“), Милко Лазаров („Ага“), Илиян Метев („Три четвърти“), Кристина Грозева и Петър Вълчанов („Урок“ и „Слава“), документалистът Адела Пеева (“Да живее България“), актьорите Иван Бърнев, Маргита Гошева, Ирини Жамбонас, Михаил Билалов, Стефан Денолюбов и още много други.

Желанието на кинаджиите, изразено в откритото писмо, е да се създават повече български филми, за да могат представителите на новите поколения да осъществят по-лесно своите идеи. „Те обаче не бива непременно да се дефинират като „нискобюджетни“, защото това означава и определена естетика. Трябва да има баланс, не да „напъхваме“ филмите спрямо парите, а обратното – да се осигурят пари според проектите“, казва Божинов.

Процедурата предполага МК и НФЦ да сформират в най-кратък срок работна група от независими експерти, която да изготви проект за реформа, който да мине през Министерски съвет и да влезе в Народното събрание за одобрение. Филмовата общност изразява готовност за конструктивен диалог.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама