До 30% от населението в световен мащаб има нарушения на съня

08:50, 16 мар 18 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес отбелязваме Световния ден на съня. Той се чества от 2002 г. по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация. По традиция се чества всеки петък преди пролетното равноденствие. Догодина ще бъде на 15 март, а през 2020 - на 14 март.

Целта е да се информира обществеността, че проблемите със съня са глобална епидемия, която създава множество здравословни проблеми. Множество медицински изследвания доказват, че липсата на добър сън е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни болести и други.

Нарушенията на съня са едни от най-честите проблеми в ежедневието. Засегнати са едни около 20 до 30% от населението в световен мащаб, коментира проф. д-р Иван Стайков от Българското дружество по неврология пред БНР. 

По думите му, има шест големи вида на нарушението на съня, които обхващат над 84 вида заболявания.

„Около 15-20% от всички катастрофи в световен мащаб се дължат на някакъв вид заспиване по време на шофиране. Част от тях се дължат именно на сънната апнея. Появяват се още доста проблеми в дългосрочен аспект. Сънната апнея вече е доказан рисков фактор за мозъчен инсулт. Такива пациенти страдат и от повишено кръвно налягане, концентрацията, вниманието им. Променя се качеството на живот", коментира проф. д-р Стайков.

Той подчерта, че самолечението може да бъде доста опасно.

Утре в София ще се проведе семинар на тема "Добрият сън е постижима мечта" по случай Световния ден на съня. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама