Чията сваля нивото на кръвната захар

18:40, 13 мар 18 / Любопитно 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Консумацията на чия, окачествена като суперхрана, помага за контролиране на нивата на кръвната захар и за предпазване от потенциално развитие на диабет тип 2, пише вестник "Дейли експрес", позовавайки се на аржентински специалисти.

Диабет тип 2 се характеризира с недостатъчно производство на хормона инсулин от панкреаса, което затруднява тялото да превръща кръвната захар в енергия. Сред симптомите на заболяването са необяснима загуба на тегло, умора, жажда, чести позиви за уриниране. Пациентите с диабет тип 2 са изложени на до пет пъти по-висок риск от сърдечносъдови болести, бъбречна недостатъчно и загуба на зрение, предава БТА.

Рискът от повишена кръвна захар може да се намали чрез избягването на определени храни и наблягането на други, като например чия.

Семената на чията са отличен източник на фибри, полезни мазнини и калций.

За да установят как чията помага за предпазване от метаболитни състояния като дислипидемия (повишено количество мазнини в кръвта) и инсулинова резистентност - фактори в развитието на диабет, специалисти от университета на Литорал, Аржентина, са направили две изследвания с мишки.

В първия експеримент учените са тествали как здрави гризачи реагират на триседмична богата на захароза диета, в която семената от чия съставляват основния хранителен източник на мазнини.

Във втория тест здрави мишки са били подложени на тримесечна диета, богата на захароза, така че да развият дислипидемия и инсулинова резистентност. След това режимът на хранене е бил продължен с още два месеца, като в диетата е включена и чия.

Резултатите от първия експеримент са показали, че консумацията на чия предпазва от развитие на дислипидемия и инсулинова резистентност. При втория тест гризачите, развили двете състояния, напълно са се възстановили от тях след включването на суперхраната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама