Експерт: Шофьорите да не прибързват със смяна на зимните гуми

11:25, 13 мар 18 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Водачите да не прибързват със смяната на зимните гуми, въпреки високите температури от последните дни. Това каза пред „Фокус“ експертът по пътна безопасност и бивш директор на КАТ Алекси Стратиев.
 
Той уточни, че при
трайно положителни температури е добре зимните гуми да се сменят с летни, но прогнозите не сочат скорошно настъпване дълготрайно на топло време.

„Правилото за смяна на зимните с летни гуми е когато средната температура за денонощието да е над 7 градуса. По прогнозите на синоптиците температурите в края на месеца ще са под 7 градуса, така че има условия да се продължи ползването на зимни гуми. Няма задължение да се кара само със зимни гуми, водачите могат и с летни, стига те да са с грайфер над 4 мм. Всеки водач индивидуално трябва да прецени, но прогнозите не са добри за края на месеца, така че нека да си останат със зимни гуми“, коментира Стратиев.

Той добави, ч
е тази седмица се провежда операция по отношение на ползването на каски за мотористите и колани на водачите на автомобили, както и за детски обезопасителни столчета. Акцията ще продължи до 18-ти март.

Според експерта
все още културата на българските шофьори е на ниско ниво. Той призова водачите за контрол над скоростта на пътя. По думите му основните причини за инциденти при мотористите са както несъобразената скорост, така и предприемането на рискови маневри на пътя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама