Осем от десет хляба са с неясно качество и съдържание

17:10, 13 мар 18 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не е ясно качеството и съдържанието на 8 от 10 хляба. Едва 200 от 1000 фурни са доброволни регистрирани в Агенцията по безопасност на храните. Какъв е контролът коментират Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите, и Атанас Дробенов, Отдел "Контрол на обектите за търговия на дребно и заведенията за обществено хранене" в БАБХ пред БНТ.

"8 от 10 фирми не ползват утвърден стандарт "България, а той е единствният, който доказва и третира качество и проследимост на хляба назад по веригата от нивата до трапезата", изтъкна Мариана Кукушева.

Тя съобщи още, че в момента във всички 256 общини на България текат обществени поръчки за детско и ученическо хранене, които трябва да изпълняват Наредба 9 на МЗ, която касае всички храни, с която се хранят децата от 3-10-годишна възраст да бъдат по БДС стандарти.

По думите ѝ стандартите се използват единствено от фирми, които работят на светло и посочи, че в големите общини масово има такива пропуски. Кукушева заяви още, че ще предложи да се раздават ваучери на родители, за да се хранят с качествена храна учениците в училище.

"Има нормативен акт, в който съгласно в тези заведения трябва да се предлага хляб на децата единствено по утвърдените стандарти в България. Контролните органи на Агенцията по храните следят точно дали това се спазва във всяка детска градина", изтъкна Атанас Дробенов.

Той сподели, че има случаи на проверки, където е установено, че не се спазва изискването и веднага се предприемат съответните административни мерки и санкции и проблемът се отстранява. Според него при обществената поръчка този момент се изпуска и допълни, че проверките са ежемесечни.

Марияна Кукушева заяви, че детска градина "Върбичка" в Монтана се захранва с хляб, който не е с утвърден стандарт. Тя каза още, че е изпратено писмо и все още не е извършена проверка. Дробенов отговори, че в момента се извършва проверка в тази детска градина.

Той коментира, че европейските нормативни изисквания и всички национални стандартни, включително и БДС, са доброволни. Дробенов каза, че предстои нов Закон за храните и фирмите, които имат производствен обект, ще подлежат на задължително регистриране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама