Как да спрем да изхвърляме храна

16:00, 18 мар 18 / Любопитно 25 529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гладът в световен мащаб и разхищението на храна са два контрастни и все по-задълбочаващи се проблема. И ако в повечето случаи за тях се говори с огромни цифри, то истината е, че всичко започва в нашата кухня и приключва в кофата за боклук.

В днешните условия на жестока конкуренция между големите вериги супермаркети въобще не е изключено да се подведем по една или друга промоция. Така се прибираме вкъщи с един или няколко продукта, които не сме планирали да купим, но сме се изкушили само заради новата, по-ниска цена върху етикета.

Продукти с намалена цена си позволяваме да купуваме в по-големи количества, само ако нямат срок на годност. Тоалетна хартия, прах за пране и други подобни можем да складираме без угризения.

А тези със срок на годност често отиват на боклука преди или след като той е изтекъл. Затова е много важно да ходим на пазар със списък на покупките, които са ни необходими, и да устоим на изкушението да го допълним с нови продукти. Вече има и доста полезни приложения за целта.

За да избегнем развалянето и изхвърлянето на храна е по-добре да пазаруваме по-малко и по-често. Не е нужно да трупаме по два-три броя от дадем продукт, защото не знаем колко точно ще консумираме до следващия голям пазар. А след това да отива на боклука.

Освен как да пазаруваме, трябва да сме наясно и как да съхраняваме покупките си - кои в шкафа, кои в хладилника. Най-големите грешки се допускат при плодовете и зеленчуците, затова и те най-често попадат в коша. 

Трябва и да сме подредили правилно хладилника. Температурата в него не бива да надвишава пет градуса. Не трябва и всичко да е нахвърляно и претрупано, защото така охлаждането се затруднява.

Месото и морските дарове стоят най-отдолу. По старите храни трябва да бъдат най-отпред, за да се консумират първи. Не трябва да държим млякото на вратата, защото там не може да се охлажда достатъчно и по-лесно се разваля.

Плодовете и зеленчуците не трябва да се съхраняват в едно и също чекмедже, защото така загниват по-бързо. Трябва през ден-два да проверяваме кошницата с плодове, тъй като само един развален може да съсипе и останалите. Бананите трябва да бъдат разделени от чепката, за да издържат по-дълго. А от вече почернелите можем да си направим бананов хляб.

Пресният лук и чесън ще бъдат свежи много по-дълго, ако ги съхраняваме потопени в буркан с вода в хладилника. Старият лук пък издържа с месеци, ако виси на връзка, точно както го продават бабите.

Свежите билки се съхраняват по-дълго, когато са потопени в зехтин. Замразените зеленчуци принципно не са за предпочитане пред пресните, но са добър вариант, ако прибягваме до тях рядко.

Ако не можем да се справим с всичко, вариант е да си закупим контейнер за компост, в който да превръщаме хранителните си отпадъци в тор, пише lifestyle.bg.


 

Напишете коментар
Коментари: 6
1 SiberiaAdvocate[siePKxbmpdR] 20:20, 01 юни 23

Get ready for an unmatched siberia experience with our exclusive range of flavours! Don't miss out!

2 Johnguast 20:28, 06 юни 23

Try out the flavorful Elf Bar Strawberry Ice Cream for a satisfying experience.

3 Jamesreown 16:24, 07 юни 23

Dive into the rich taste of Killa Blueberry for a unique nicotine experience!

4 Jamesreown 21:43, 07 юни 23

For the best snus experience, check out our premium collection at Snus. The ultimate destination for all your snus needs!

5 Jamesreown 13:01, 08 юни 23

Discover the perfect blend of taste and satisfaction with BLCK nicotine pouches. The range of flavors and the quality of the product are unmatched!

6 Christopherreown 15:26, 08 юни 23

Dive into the authentic world of Swedish snus with SnusDirect. Experience the rich heritage and high-quality selection of snus and nicotine pouches, and savor the true taste of tradition.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама