Слабителни хранителни добавки могат да причинят рак

12:30, 18 мар 18 25 1049 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Някои вещества, които се влагат като хранителни добавки заради слабителното си действие,  могат да бъдат канцерогенни и да нанасят увреждания на ДНК структурата. Става дума за деривати на хидроксиантрацен, които естествено се намират в растенията, съобщават от Европейската агенция за безопасност на храните.

Тези групи вещества обикновено се откриват в алоето и сената, а екстракти от тези растения се ползват като хранителни добавки.

През 2013 гoдина европейският орган откри, че тези деривати, прибавени към храната, могат да подобрят функцията на червата, но препоръча да не се използват дългосрочно или пък във високи дози, заради възможни рискове. След това Европейската комисия зададе на Европейската агенция за безопасност на храните да оцени безопасността на тези растителни съставки при влагането им в хранителни продукти и да излезе с препоръки за дневен прием, който не води до странични ефекти.

Оказва се обаче, че дериватите на хидроксиантрацен могат да увредят ДНК и съответно няма безопасен прием. При проби с животни са констатирани случаи на рак на червата, пише agrozona.bg.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама