Петкова: Приоритет на кабинета е да намери най-доброто решение за АЕЦ "Белене"

13:40, 12 мар 18 / Политика 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Приоритет на българското правителство е да намери най-доброто решение, свързано с реализация на оборудването на АЕЦ "Белене", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която инспектира на място изграждането на съоръженията, необходими за съхранение на доставеното оборудване за централата, съобщиха от министерството.

В проверката е участвал и изпълнителният директор на
НЕК Петър Илиев.

По мнението на енергийния министър платените вече над 3 млрд. лв. пари на българските данъкоплатци за този проект задължават за него да бъде намерено най-доброто решение.

Министър Петкова е припомнила взетото неотдавна решение на Народното събрание, съгласно което до края на юни трябва да бъдат предложени варианти за реализация на оборудването. За изпълнение на тази задача в министерството вече е създадена работна група, към която ще бъдат включени и експерти от всички компании с отношение към процеса - НЕК, БЕХ, АЕЦ "Козлодуй", ДП РАО.

По думите на министър Петкова,
сериозната задача, която стои за разрешаване, е финансирането на проекта, така че да бъде гарантирана неговата реализация на пазарен принцип без държавни гаранции. Във връзка с това енергийният министър е припомнила, че преди дни Европейската инвестиционна банка е проявила интерес да участва във финансирането на проекта.

Доставеното оборудване за АЕЦ "Белене" се съхранява на площадката съгласно всички изисквания на производителя, е установила проверката на място. Министър Петкова е припомнила, че за тази задача НЕК е провела обществена поръчка, но, преди подписването на договор, избраната компания се е отказала. Това е наложило НЕК със собствен ресурс да изгради навесите и те вече са готови, е констатирала енергийният министър.

Тя е припомнила, че през миналата седмица от Ижорските заводи са били
доставени материалите, свързани с преконсервация на оборудването, така че процесът се изпълнява според инструкциите на производителите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама