Борисов почете паметта на евреите, депортирани от Македония (СНИМКИ)

12:48, 12 мар 18 / Свят 25 545 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес почитаме и скърбим заедно с македонския народ за тези, които не са успели да се измъкнат от нацистката машина. Не трябва да забравяме тази част от историята и не трябва да допускаме подобни грешки. Това каза българският премиер Бойко Борисов на възпоменателна церемония в памет на депортираните преди 75 години 7144 евреи от територията на Република Македония.

Борисов е първият български правителствен ръководител, който участва в отбелязването на годишнина от отвеждането в лагера „Треблинка“ и загинали там македонски евреи. По времето на тези събития България е получила от нацистка Германия правата за административно управление на територията, но не и възможността да направи свои граждани всички живеещи на тях. На евреите от тези земи е било забранено да получат българско поданство и те остават под юрисдикцията на нацистките власти.

В тези най-жестоки времена българският народ, църква, интелектуалци, общественици успяха да спасят 48 000 евреи и затова българският народ заслужава много голямо уважение, посочи премиерът Борисов. „Ние дълбоко скърбим за всеки човешки живот и затова и днес сме тук, защото всеки, изпратен в лагерите на смъртта, не трябва да бъде забравян“, каза той.

Борисов припомни трагедията, разиграла се на Балканите само преди 20 години, и подчерта, че именно затова тук, в региона „трябва да градим, да работим заедно и народите ни да живеят щастливо и всичко това да остане в историята“. За да не се случи това, отговорност носим днешните политици, заяви Борисов.

По думите на премиера на Република Македония Зоран Заев, присъствието на колегите му от България, Босна и Херцеговина, на представители на румънския парламент и на дипломати от други държави, е показателно за направения цивилизационен избор. „Историята се повтаря само за тези, които остават слепи за изводите от нея“, каза той. Заев посочи, че днес преговаряме поуките от миналото, „за да осветлим допълнително пътя си към бъдещето, който сме избрали заедно. Приемането на различията, сътрудничеството и приятелството са ценностите, които приемаме и ще поддържаме с всичките си дела, за да не се повтаря никога това“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама