25% от децата на Европа страдат от затлъстяване

13:00, 17 мар 18 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

25% от децата на Европа страдат от затлъстяване“, това каза по време на гражданския диалог на тема „Вкусно или здравословно? Качеството на храните в Европейския съюз“,  еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис по време на визитата си в България по повод Председателството на страната ни. По думите му проблемът е в световен мащаб. „Бих предложил да замените захарта в училищата с консумация на мед“, каза еврокомисарят.

Чрез виртуална платформа публиката постави на Витянис Андрюкайтис проблема с двойния стандарт в храните, от който е засегната страната ни. „Не двойният стандарт е най-страшното в храните на пазара, а липсата на качество. Всички 28 страни имат различно качество“, коментира еврокомисарят. Той подчерта, че макар и наложените проверки в държавите-членки, няма страна, която се е оплакала от опасни храни. Също така Андрюкайтис подчерта, че не може да се налага на един човек какво да яде, той сам трябва да избере. Тук идва и темата за належащите рестрикции в системата.

Друг проблем са високите цени на био храните. „Здравословна храна като лозунг звучи много добре. Но тя е на висока цена и когато един човек не може да си я позволи, се примирява с един по-лош вариант“, допълва специалистът. Основна привилегия е подобряването на защитата на потребителя, както и създаване на равенство между европейските държави.

Като завършил медицина Витянис Андрюкайтис, сподели, че през интернет се споделя много невярна информация, на която хората вярват сляпо. Той абсолютно отхвърля нашумялата  тенденция да не се ваксинират малките деца. „В африканските страни децата не се ваксинират, защото няма пари. Те умират в ранна възраст. Трябва да разберем, че ако не ваксинираме децата си, има реална опасност с тях да се случи същото. Трябва да се има повече доверие в медицината.“, категоричен е еврокомисарят.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама