Студът и жегата намалиха световната реколта от десертно грозде

18:00, 17 мар 18 / Свят 25 2291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Големите загуби в Перу и сушата в Южна Африка предвещават недостиг на пазара на десертното грозде в световен мащаб. Оказва се, че реколтата на най-големите износители не е достатъчна, за да се задоволи търсенето. Това сочат данните от проучването на световния пазар на грозде направено от Freshplaza. В същото време се очаква добра продукция в северните части на Южна Африка, но количеството не е достатъчно, за да компенсира загубите. Това се отразява и на цените, които са по-високи в сравнение с миналата година.

сн.: агрозона.бг

 Китай очаква по-голяма реколта.
През сезон 2018 (май-юни) производството в страната се очаква да се увеличи с 400 000 тона. Общо реколтата ще достигне около 11,2 милиона тона. През последните 16 години площта на гроздовите насаждения в страната е нараснала с 500 000 хектара. Въпреки това и по-силното производство, износът търпи спад до 225 хил. тона. За разлика от експорта, вносът в страната се увеличава. Тази година Пекин ще трябва да импортира над 250 000 тона десертно грозде. Китайската страна се превърна във важен експортен пазар за американското грозде. 40% пък от китайското грозде в страната отива в Австралия.

Русия и Турция отново сътрудничат помежду си.
Руският внос се е увеличил с 50%, което прави до 325 000 тона. Тази година страната отмени забраната си за турските продукти. Така комшиите възобновиха традиционната си позиция на най-голям доставчик на грозде в Русия. Стоплянето на отношенията между държавите ще се отрази освен на износа на грозде, също така и на ябълките, ягодите и крушите. В Турция тазгодишната винена реколта възлиза на 2,1 милиона тона, което означава спад от 230 000 тона. Това се дължи на замръзването и градушките в района на Егейско море. Въпреки по-малките обеми, износът ще достигне 220 000 тона. Един от най-любимите турски сортове е Чауш. Това е бял десертен сорт, който освен за прясна консумация е предпочитан за направа на сладка и компоти. Сортът е разпространен по целият Балкански полуостров, но произходът му е турски.

Испанското грозде държи високи цени

Испанският гроздов сезон приключи. Най-силно търсене в страната е отчетено към края на декември на бял десертен сорт Aledo. Търсенето на този сорт се свързва с новогодишната традиция в Испания.

сн.:agrozona.bg

Тази година времето не оказа влияние върху реколтата, както се случи с миналогодишната. И все пак цената на любимото испанско грозде остана сравнително висока. Причината са скъпите производствени разходи по отглеждането му. Проблем е и подбиването на цените от големите хипермаркети, които предлагат подобен вносен продукт на много по-ниски цени. Не бива да се пропуска и фактът, че все повече хора търсят безсеменно грозде.

Вносители на грозде в страната са Бразилия, Перу и Южна Африка. Цените на тяхното грозде са същите като миналата година.

В Италия жегите оказаха силно влияние

Италия следва тенденцията, която е обхванала света –  предпочитание към безсеменните сортове. През летният сезон гроздето в страната бе засегнато от горещините. През ноември приключи сезонът в Сицилия, където топлината доведе до производството на по-качествен продукт. Често потребителите се лъжат, че зареди по-наситеният му и тъмен цвят, то е презряло, но търговците отричат тези твърдения. Производителите определят по-тъмното грозде, като много по –добро.

Източноевропейските страни са добър пазар за италианското грозде. Износът се увеличава от година на година, най-вече в Чехия, Франция, Холандия, Литва и Полша.

Южноафриканското грозде върви в Германия и Белгия от 2,60  до 5 евро
Цените в немската страна са по-високи от миналата година, това се дължи и на ограниченото количество десертно грозде. Търговците на дребно правят успешна реклама на продукта и пазарите остават относително стабилни. Основен внос в страната се прави от Южна Африка, но тази година той е с 10-15% по-малък от обичайния. Цената за килограм бяло грозде варира между 2,60 – 2,80евро, а за червено без семки 2,80- 3,00 евро. Следващата седмица се очаква голям поток от доставки от Южна Африка, тогава и цените ще паднат. Според белгийските търговци, гроздето идващо от африканската страна е с много добро качество. Цената на гроздето в момента на белгийските пазари е 2,80 евро, което е съвсем приемливо за сезона. Очаква се цените постепенно да намаляват, тъй като предлагането става все по-голямо. И тук най-търсеното грозде е това без семена

Страните от Латинска Америка атакуват големите пазари

В Перу загубите са от 30% за северните части на страната и 10% на юг. Студеното време миналата година забави началото на сезона с около две седмици в цялата страна. Очаква се голям дефицит на червено грозде сорт Red Globe, предупреждават от перуанската гроздова индустрия. В Чили производството остава стабилно около 920 000 тона. Въпреки огромното количество дъжд и студените дни, добивите са нормални. Износът се извършва успоредно с производството. През последните години най-важният им експортен пазар е САЩ. Но тази тенденция търпи леки промени, тъй като в Щатите инвестират в нови сортове, с по-голяма издръжливост. Това означава все по-малко място за чилийското грозде. Аржентина от своя страна загуби позициите си на световния пазар, поради тежката икономическа ситуация в страната. Производството също е под силна заплаха от намаляване. Към всичко това се добавя и отказът на много фермери да отглеждат свежия пазар. Те предпочитат да преработват продукцията си във вино или стафиди. Очакванията са реколтата да се увеличи  с близо 13%, като добивът е 45 000 тона. Година по-рано той беше 40 000 тона. Дъждът е повлиял на качеството, но не на количеството. Цифрите са спаднали в сравнение с историческия добив от 100 000 тона.

сн.: agrozona.bg

Производителите се насочват към винопроизводството и към приготвянето на гроздов сок. Тази промяна в курса беше усетена още през 2016 г. След загуби фермерите установиха, че тази преработка на гроздето им носи повече доходи. Тази тенденция продължи и през 2017 г. Бразилската реколта е означена като „добра“. Макар че хладното време и дъждът, непосредствено преди прибирането на реколтата, на места доведе до проблеми с качеството. Производителите признават, че Европа е най-важният пазар за страната. Основните купувачи са Германия, Скандинавия, Холандия и Белгия. Гроздето им се изнася и в Далечния и Средния изток, САЩ и Канадa.

В Южна Африка суша, в Австралия дъжд.

Сушата е основен фактор за реколтата на местните фермери. Сезонът на гроздето в страната е в разгара си. Очакванията за регионите в северната част на страната остават положителни. Картината на юг обаче, изглежда много различна. Поради сушата се очакват загуби, въпреки че производителите напояват скъпите сортове висококачествено грозде. Проблемите, причинени от сушата, ще продължат да бъдат актуален фактор и през следващия сезон.  В Австралия дъждовете, които предизвикаха проблеми в различните сектори в страната бяха приветствани от производителите на грозде. Резултатите за започващата реколта са положителни. Земеделските производители очакват добро количество и качество. Очаква се тазгодишният износ са доведе до нов рекорд. През изминалия сезон (2016/2017 г.) бяха експортирани 106 841 тона грозде на стойност 373 милиона долара. Производителите работят по намаляването на внос на китайска продукция, която в момента залива пазарите в страната.

сн.: agrozona.bg


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама