Руският патриарх сам предложил на Радев да прекратят темата за Руско-турската война

11:40, 12 мар 18 / Политика 25 585 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският патриарх Кирил сам предложил по време на срещата с президента Румен Радев темата за Руско-турската освободителна война и отдаването на почит да бъде прекратена. Това става ясно от изявление на прот. Николай Георгиев, началник отдел "Връзки с обществеността" на Светия синод на БПЦ, съобщи БТА. 

В своето изказване патриарх Кирил изложил болката и разочарованието си от принизяването на ролята на Русия в Руско-турската освободителна война и отдаването на почит и на други, според него държави.

Президентът Радев с такт и достойнство уверил патриарха на Руската православна църква, че българският народ никога не е преставал да отдава почит и заслужена благодарност на руския народ, на руската църква и на воините от армията-освободителка на император Александър Втори и президентът е изразил всичко това в своите речи на честванията на 3 март, пише Георгиев.

В същото време, президентът Радев изрично подчертал, че така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър Втори и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност.

Патриарх Кирил сам предложи да приключи тази тема, след като президентът му напомнил за тезата на самия патриарх за силата на мълчанието.

През целия разговор президентът се държал като държавник, с уважение към своя събеседник, но и отстоявайки твърдо своите позиции, което силно впечатли главата на руската православна църква, разказва протиереят в позицията си до медиите.

В края на разговора патриарх Кирил отправил благословията си към българския президент, но Радев казал, че я е получил вече с встъпването си в длъжност от мъдрия български патриарх Неофит.

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Keted 13:18, 21 юни 21

IPv4 мобильные прокси

2 Keted 02:12, 22 юни 21

Индивидуальные 4g мобильные прокси для социальных сетей гео Казань ротационные, динамические

3 Keted 11:12, 13 авг 21

4g мобильные прокси

4 Keted 00:15, 14 авг 21

Мобильные ротационные 4g прокси в Казани от PROXYSPACE

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама