Зачестяват изгарянията при бебета заради включени в леглата сешоари

17:10, 12 мар 18 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Майки приспиват бебетата си с включени сешоари в креватчета и им причиняват тежки изгаряния на кожата, алармира доц. Мая Аргирова, началник на Клиниката по изгаряния в спешната болница „Пирогов“. Зачестяват изгарянията в най-малката възрастова група - при децата до една година, и по-конкретно - до четири месеца. 

Най-често изгарянията се локализират по шията, гърдите и лицето на детето. Доц. Аргирова уточни, че казусите не са свързани с малцинствени групи, съобщи БНР.

В интернет родителите ползват информация за отглеждането на децата, която не е адекватна на общоприетите разбирания за отглеждане на новородено, коментира доц. Аргирова и дава пример - шум от абсорбатор или шум от сешоар приспиват детето. Шумът от абсорбатор при продължителна употреба е вреден за нервната система на детето, а сешоарите са и топлинен източник, предупреждава тя. 

Иначе най-честите изгаряния при децата са причинени от горещи течности, отчитат лекарите. 

"Когато някой е стигнал до там да слага сешоар в леглото на детето си, вероятно е много, много изморен, много недоспал, има вероятност тежестта по отглеждането на детето да пада само върху един от двамата родители, което вероятно води до подобни инциденти", отбеляза в Елисавета Белобрадова от сайта "Майко мила", която е майка на три деца. 

Алтернатива на истинския сешоар са записите в интернет на всякакви уреди - сешоари, прахосмукачки, абсорбатори, а също и на дъжд, градски шум, птичи песни и т.н., които са напълно безопасни за употреба.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама