Храни, които нямат срок на годност

16:40, 12 мар 18 / Любопитно 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Доста е рисковано да похапваме храни с изтекъл срок на годност, но трябва да знаем, че има и храни, които не се развалят и може да ги консумираме дори след години.

Има "вечни" храни, на които винаги може да разчитаме и не бива да се притесняваме, че могат да ни навредят, ако постоят по-дълго в хладилника или шкафа.

Ето кои са те.

Соев сос

Той има потенциал да бъде годен за консумация 3 години, а в случай, че шишето не е отваряно, още по-дълго. Колко дълго ще продължи, зависи от вида соев сос и температурата, при която се съхранява, след като бъде отворен.

Захар и сол

Много от храните с дълъг срок на годност са с високо съдържание на захар и сол. Те извличат водата и възпрепятстват живота на бактериите. Като храни сами по себе си, ако солта и захарта се съхраняват далеч от влагата, в херметически затворени контейнери, техният живот ще е безкраен. Но добавките като йод в солта, могат да намалят срока на годност до около пет години.

Черен шоколад

Млякото в шоколада намалява срока му на годност. Това не се отнася за черния, въпреки че той невинаги изглежда добре на външен вид, след като мине повече време. Това става, ако не се съхранява при постоянна температура, мазнината може да се издигне до повърхността, оставяйки цвят, който изглежда като плесен.

Ако се съхранява при постоянна температура, шоколадът може да стои две или повече години.

Бял ориз  

Бял ориз е бил изяден след 30-годишен престой в кутии. Онова, което изглежда е ключът за дълголетието му, е атмосферата и температурата. Според проучвания ниска температура (около 3°C) и липсата на кислород са важни за годността.

Бял оцет

Докато други видове оцет с времето могат да променят цвета си и вкусовите си качества, белият оцет се запазва в първоначалното си състояние за дълго време. Важно е да го съхранявате на тъмно и прохладно място.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама