Започва делото срещу лекарите, обвинени в смъртта на родилка

09:30, 12 мар 18 25 3907 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специализираният наказателен съд ще заседава днес по делото срещу лекарите Явор Лозанов и Елена Байданова-Василева от "Шейново", и Антоний Филипов, Александър Червеняков, Владислав Христов, Христо Цеков от "Пирогов", обвинени за смъртта на родилка по непредпазливост.

На всеки медик е повдигнато обвинение за това, че при независимо съизвършителство са причинили смъртта на пациент, настъпила на 24 октомври 2011 г. в София след развил се сепсис.

На 12 септември 2011 г., 19-годишна жена постъпила в "Шейново", където избрала да роди своето първо дете, решено е това да стане със секцио. Дежурен тогава бил д-р Лозанов.

Операцията извършил лично д-р Лозанов. След това той пристъпил към възстановяване на направените разрези, като пропуснал да отстрани цялата плацента от матката. Така оставените части способствали за превръщане на матката в първоначално огнище на инфекция и източник на сепсис. Същият ден д-р Байданова-Василева била определена за лекуващ лекар на младата жена.

Денят след раждането младата майка започнала да изпитва силни болки и неразположение. Това й състояние се дължало на вече започналия сепсис поради настъпилата инфекция в резултат на "забравените" в матката част от плацента и околоплодни обвивки.

Била констатирана твърде висока левкоцитоза и олевяване на кръвната картина. През следващите дни болките и неразположението на родилката се усилвали, като тя дори колабирала. Жената съобщила всичко това на д-р Байданова-Василева. Тя се запознала лично с констатираните при този пациент показатели, касаещи телесната температура и стойността на левкоцитите, но не назначила на пациентката микробиологични и копрологично изследвания и не диагностицирала правилно влошеното клинично състояние на пациентката си. Вместо това на 16 септември 2011 г., въпреки усложненията при родилката, д-р Байданова-Василева решила да я изпише.

Състоянието на жената се влошавало. След установяване на свободно подвижна течност в корема, на 20 септември 2011 г. в тежко състояние е приведена в "Пирогов". 
На същата дата, след разширен консилиум в "Пирогов", е решено на 19-годишната жена да бъде извършена диагностична лапароскопия. Операцията извършил д-р Филипов. Като консултанти на място били повикани д-р Червеняков, д-р Христов и д-р Цеков от същото болнично заведение.

Д-р Филипов решил да изчака, вместо да отстрани матката на 19-годишната родилка. През следващите дни след лапароскопията състоянието на младата жена продължило да се влошава.

На 28 септември 2011 г. е решено тя да бъде преместена в "Клиника по нефрология", към УМБАЛ "Александровска". На 07 октомври 2011 г. на пациентката била извършена лапаротомия, като била отстранена матката и част от дебелото черво. Въпреки положените усилия от страна на медиците, на 24 октомври 2011 г. пациентката починала вследствие на развил се сепсис.

В документите по делото пише: "Видно от изготвена по делото експертиза е, че в случая са налице два основни пропуска. Първият е оставянето на плацентарни части в матката при извършване на цезарово сечение, което е причина за развитието на сепсиса. Вторият пропуск е забавянето на третата коремна операция със седемнадесет дни след лапароскопията. Тази последна операция е била извършена вече при настъпили тежки многооргани патологични процеси в организма на 19-годишната жена и шансът да се промени неблагоприятния изход е бил нищожен".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама