Външните министри на Турция, Русия и Иран обсъждат конфликта в Сирия

08:40, 16 мар 18 / Свят 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министрите на външните работи на Русия, Турция и Иран - Сергей Лавров, Мевлют Чавушоглу и Мохамад Джавад Зарифq ще се срещнат в столицата на Казахстан днес.Целта на разговорите между трите страни гаранти (за прекратяване на бойните действия в Сирия) е да бъдат обсъдени мерките за деескалация на напрежението в Сирия.

Срещата ще се проведе в столицата на Казахстан - Астана. Тримата външни министри ще обсъдят и детайлите около провеждането на срещата в Истанбул през април за политическото урегулиране на въпроса с участието на президентите на Турция, Русия и Иран.

На предишната среща на Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Хасан Рохани, която се проведе през ноември в Сочи, тримата се съгласиха да играят ролята на гаранти за поддържане на мира в Сирия, макар това обещание засега да не е приложено в действие.

Срещите в Астана, които са вече осем на брой, започнаха през януари 2017 г. като паралелно усилие на Женевския мирен процес, иницииран от ООН. Без да отхвърля тези срещи, представител на Държавния департамент на САЩ заяви, че американската позиция по въпроса със Сирия не се е променила, предава "Войс ъф Америка". "Ние продължаваме да покрепяме Женевския мирен процес и резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН за постигане на политическо решение в Сирия", предава радиото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама