Заплахата наречена "Иран" продължава да расте

14:34, 11 мар 18 / Свят 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ядрената програма на Северна Корея доминира в световен мащаб по очевидни причини, но не губи от поглед нарастващата опасност, поредена от продължаващата програма на Иран за балистични ракети.
Редица важни събития само от изминалата седмица сочат заплахата за световната стабилност, породена от разсрастването на ракетните технологии в Техеран, което умишленo бе игнорирано от ядрената сделка на предишния президент на САЩ Барак Обама.

В писмено свидетелство пред Комитета за въоръжените сили на Сената, Агенцията за разузнаване в Пентагона съобщи, че Иран успешно е внедрил руска система за противовъздушна отбрана, която подобрява мащабите на ядрената програма.
Това означава, че сега Иран има "много мобилна и широка гама от стратегически военновъздушни сили". Преди десетилетие началникът на персонала на ВВС предупреди, че това ще даде "квантов скок" в способността на Иран да се защитава от въздушни удари.

Междувременно бивш сирийски генерал, който отхвърли възраженията си срещу употребата на химическо оръжие от режима, заяви пред израелски вестник, че Иран изгражда и тества ракети с малък до среден обсег.

Всичко това, разбира се, може да не бъде обхванато от ядрената сделка, но това нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, в които се настоява Иран да спре цялата дейност по балистични ракети с ядрено оръжие.

Администрацията на Доналд Тръмп превърна иранската програма за балистични ракети в основно изискване за продължаване на ядрената сделка, но Техеран остава безпомощен - дори и в случай на санкции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама