Лиляна Павлова: "Половината от председателството мина активно и успешно"

12:21, 11 мар 18 / Политика 25 481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на българското председателство на Съвета на ЕС заяви, че към средата на българското европредседателство оценката за него е отлична, а „вътрешнополитическите“ по думите й скандали нямат външен отзвук.
„За мен радостното и важното са оценките, защото не е важно ние как се самооценяваме, важно е какви са оценките на нашите партньори, на колегите, с които работим. А оценките са много добри.“, каза в гостуването си на „Денят започва с Георги Любенов“ излъчвано по БНТ.

Има ясно фокусирани приоритети, които се оценяват добре, допълни тя. Вторият отличен елемент е темата за Западните Балкани, която е поставена високо в дневния ред на институциите и има единогласие на институционалния триъгълник, поясни тя. В темата за сигурността и миграцията също има известно единогласие.

Отношенията с Турция са стратегически важни. На 23 март има среща на лидерите на ЕС, където ще се вземе решение дали ще има среща на 26 март. Павлова припомни, че има още положения, които Европа трябва да уточни с Турция. Форматът на срещата е ясен и ще е по Лисабонския договор.
"Русия е важен икономически партньор на Европа, а за българите тя е в нашите сърца като страна-освободителка, така че отношенията с нея трябва да са внимателни и деликатни", уточни Лиляна Павлова. Стратегически, Европа иска да бъде глобален фактор на световната сцена, но това преминава през ясни отношения с Русия и Турция, допълни тя. Тя припомни, че юли месец санкциите срещу Русия ще се гласуват отново.

Павлова каза още, че първият успех вече е факт и това е темата Западни Балкани в ЕС. „В никакъв случай обаче не даваме фалшиви обещания за дата за присъединяване към Съюза“, заяви още тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама