Експерт: Липсват условия за активното включване на жените на пазара на труда

17:30, 09 мар 18 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В България липсват достатъчно условия, които да насърчават жените да се включват активно на пазара на труда, каза Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, която взе участие във форум за правата на жените.
 
Около 600 000 жени в момента са икономически неактивни, те не желаят да се включат на пазара на труда, като 30% от тях - 230 000 жени, посочват като причина за това семейството и лични ангажименти, допълни Виолета Иванова, съобщи "Дарик". 

По думите й това означава, че нямаме достатъчно добри условия да съчетаваме трудовия и семейния живот, да насърчаваме кариерното развитие на жените, за да се смали разликата в заплащането на двата пола. В момента разликата във възнагражденията между жените и мъжете е 13,2%, каза Иванова, като уточни, че това е с държавния сектор, а ако той се изключи от наблюдението, статистиката посочва, че разликата е 14,4%.

По думите на експерта тези данни са на средно ниво, но има много икономически отрасли, в които тези различия са огромни и достигат близо 30%. Разликата е огромна най-вече в здравеопазването, но дори и в промишлеността има големи различия във възнагражденията - 24%, а там около 70% са наетите жени, отбеляза изследователят.

Иванова допълни, че жените са с по-висок дял на заетост в нископлатените отрасли - лека промишленост, шивашка промишленост, производство на мебели, на облекло, докато във високоплатените сектори като информационните технологии, създаване и разпространение на електроенергия, където заплатите са средно над 2000 лева, процентът на участието на жените е по-малък.

Разликата в заплащането на висшистите е около 15% в полза на мъжете, а в България с висше образование са близо 60% от жените, допълни още Иванова. Експертът отбеляза, че въпреки високия дял на завършващите висше образование жени, около 27% са работодателите жени, а около 36% са на ръководни позиции и разликата във възнагражденията на управленски позиции също е голяма - около 20% между самите ръководители. 

Според Виолета Иванова има един "стъклен таван" - жените стигат до някакво ниво в ръководните позиции, но във висшите ръководни длъжности достигат много малко.
 
В момента жените все още изостават като заетост спрямо мъжете. В края на четвъртото тримесечие на 2016 г. разликата между заетостта на мъжете и жените е близо 9%, каза Иванова.
 
Според изпълнителния директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов все повече на преден план излизат професии, които не са свързани с физическа сила и жените по естествен път ще имат възможността да бъдат равноправни.
 
Социологът отбеляза, че в България има успешни модели на жени лидери - най-харесваните български политици през последните години са жени, като това се дължи най-вече на техните лични качества.
 
Той цитира изводи от скорошно проучване на агенцията, според които има висока обществена оценка и неподобаващ обществен статус за жените. Тествахме колко са живи и жилави стереотипите, свързани с половата идентичност в българското общество, и достигнахме до извода, че обществото е склонно да дава предимство на жените в чисто човешките взаимоотношенията, в отношението им към парите, в лоялността, коректността, каза Симеонов.
 
По думите му обществото е склонно да признае, че в редица сфери жените имат повече качества от мъжете, но при все това те остават подценени и живеят със знанието за подцененост. Другият извод е, че остава стереотипът мъжете да ръководят, а жените да обслужват, мъжете да произвеждат, а жените да разменят, едните да отговарят за постиженията, а другите за отношенията, допълни Симеонов.
 
Социологът допълни, че е важно, че българското общество не стига до крайности, като около Истанбулската конвенция социолозите са задали твърдения като "мъжът може да удря жена" и се е оказало, че дяловете на тези, които споделят подобно мнение са между 5 и 7%, което се равнява на 250 000-300 000 души. Проблемът не е голям, но не и пренебрежимо малък, коментира социологът.
 
По думите му е важно да се защитават ценностите, но и да се отговори доколко патриархалните отговарят на съвременния начин на живот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама