Борисов: България е решила проблема си с мигрантите

15:09, 09 мар 18 / Политика 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Да внимаваме повече популисти и националисти "да не излезат отстрани", социалистите са системна партия, с тях може да се говори. ЕС да отрегулира отношенията си с Русия и с Турция. Това бяха сред основните акценти от изказването на премиера Бойко Борисов пред форума на ЕНП в София, с който бе даден старт на инициативите на европейската десница на местно равнище за европейските избори през 2019 г., съобщи NOVA. Мотото е "Европа започва във вашето село/град/регион".

Борисов подчерта, че за никого в Европа няма спор, че ЕС е най-доброто място за живеене и най-добрият съюз в света и не случайно миграционният поток отвсякъде е към Европа. Има най-добрата инфраструктура, екология, иновации, дори абсурдни социални системи, изброи плюсовете той.

По-важно, според него е обаче, да се определят предизвикателствата навреме. Затворете си границите, отворете си КПП-та, препоръча за пореден път българският премиер и рестартира идеята си за хот спотове, извън територията на ЕС.

България на 100% реши проблема си с мигрантите, натискът е 0%, трудни са ни шенгенските граници, обяви Борисов и поиска политическо решение на ЕС за миграционната криза. 

За кохезионната политика и многогодишната финансова рамка след брекзит Борисов каза, че България ще предложи и, според него трябва да бъде прието, да се повиши вноската на всички членки на ЕС "по квотата каквато е в момента на база БВП".

Той не подмина и темата с изграждането на транспортните коридори през Балканите, което трябва, според него, да стане политическо решение на Евросъюза. В противен случай обричаме Балканите на обезлюдяване, категоричен е премиерът. Без европерспектива те могат да станат и "черна дупка", която да генерира несигурност, нестабилност и тероризъм, предупреди Бойко Борисов.

Колко изтребители, танкове, ракети трябват на Европа, внасяме съответно спрямо вноските в ЕС, и общ щаб брани Европа, описа част от виждането си за колективна отбрана премиерът.

Председателят на ЕНП Жозеф Дол призова да се даде отговор на популизма в Европа. Не бива да оставим Европейския парламент в ръцете на популистите, да се защитим от всичко, което заплашва ценностите ни, призова той. Имаме голяма мощ, но тя предполага големи отговорности, определи Дол ролята на най-голямото европолитическо семейство. Предизвикателствата са свързани и с бежанците, Фронтекс работи, отчете също лидерът на европейската десница.

Той похвали Борисов, че прекрасно се справя с председателството на ЕС и увери в подкрепата на ЕНП. Бойко, показваш огромен кураж, обърна се той към българския министър-председател, визирайки каузата на нашето европредседателство, свързана с европерспективата на Западните Балкани.

Ние носим своята отговорност и нашето послание трябва да бъде ясно чуто, за тази цел трябва се вслушаме в онова, което ни казват нашите граждани, постави Дол една от основните задачи преди евровота. Председателят на ЕНП отбеляза, че голяма част от гражданите имат повече доверие в европейските, отколкото в националните институции.

Михаел Шнайдер, председател на групата на ЕНП в Комитета на регионите, обърна внимание колко важно е да бъде обновен начинът на правене на политика, като се акцентира върху новите дигитални инструменти.

Българският еврокомисар с ресор дигитализация Мария Габриел съобщи за старта на предстояща инициатива още тази година, чиято цел е да бъде осигурен безплатен безжичен интернет, покриващ около 6000-8000 общини в ЕС.

Кампанията не започва и не приключва, ние сме в кампания всеки ден от момента, когато хората ни дадат доверие, изтъкна кметът на столицата Йорданка Фандъкова. ЕС има своята подкрепа в София, столицата ни е един от най-добрите примери как се използват средствата на ЕК, как те стигат до всеки един човек, добър пример е изграждането на софийското метро, увери тя. По думите й, ЕС не е само финансова подкрепа, огромната му сила е, че е общност.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама