Калуди Калудов – 40 години на оперната сцена

18:20, 09 мар 18 / Култура 25 811 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес от 19 часа Държавна опера Русе ще отбележи 40-годишната сценична дейност на тенора Калуди Калудов с юбилейния спектакъл „Тоска” от от Джакомо Пучини.

Със специалното участие на Калуди Калудов.

Диригент: Георги Димитров

Режисура и сценография: Иван Савов

Възстановка: Аделаида Якимова

Хормайстор: Стелияна Димитрова-Хернани

Състав: Анна Дитри, Александър Крунев, Момчил Миланов, Стоян Стоянджов, Александър Баранов, Стефан Пенчев, Евгени Ганев, Лиляна Харизанова

Солисти, хор и оркестър на Държавна опера Русе.

Калуди Калудов е роден на 15 март 1953 г. в село Любен Каравелово, Варненско. През 1978 година завършва оперно пеене в Държавната музикална академия – София в класа на доц. Лиляна Жабленска. По-късно работи с известния български тенор Никола Николов. Дебютът му като оперен певец е в Пловдивската опера с ролята на Алфред от „Травиата” на Джузепе Верди. Участието му на международните сцени е впечатляващо. Пял е в Ла Скала, Ковънт Гардън, Виенската Щатс Опер, Метрополитън и други световноизвестни оперни театри. Изпълнявал е главните тенорови партии в опери на Пучини, Верди, Маскани, Бизе. Работил с диригенти от световна величина, като Рикардо Мути, Фабио Луизи, Клаудио Абадо и др.

От 1990 г. живее в Полша и пее в най-големия полски оперен театър Театр Велки във Варшава. През 1992 г. създава и е артистичен директор на Фестивала за вокална музика Viva il canto в полския град Чешин. От 2003 г. е преподавател в Музикалната академия на Катовице, където е защитил докторат. Хоноруван преподавател е в НУМТИ Пловдив и НБУ София, прави Майсторски класове в България, Полша, Италия, Румъния, Финландия, Естония, Бразилия.

Има записи в най-големите звукозаписни компании. На полския музикален пазар е особено популярен дискът му “О, звезда Витлеемска”, за който е лауреат на Златна плоча.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама