България е домакин на среща за бюджета на ЕС

09:10, 09 мар 18 / Политика 25 455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер ще вземе участие в конференцията на високо ниво в София. Основна тема на срещата е бюджета на ЕС. 

На срещата у нас ще бъдат обсъдени различните варианти за дългосрочния бюджет на Общността след 2020 г. В средата на февруари Европейската комисия представи пред лидерите на страните-членки различните сценарии и последиците от тях. 

Многогодишната финансова рамка на съюза ще бъде публикувана през май.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще остави празнина в общия европейски бюджет между 12 и 15 милиарда евро. Единият от вариантите за попълването ѝ е страните-членки да внасят повече от 1% от Брутния си вътрешен продукт. Става въпрос за увеличаване на вноската до 1,1 на сто или повече, но този вариант засега не среща одобрението на държавите, които са нетни получатели на евросредства. Такава е и България. 

Също така част от приоритетните политики на Европейския съюз за следващите седем години изискват повече ресурс - например, отбраната и сигурността. Ето защо друго предложение, което също е подложено на сериозни дебати, е отнемането на средства от някои от фондовете. Тук във фокуса на внимание са най-вече субсидиите за земеделие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама