Почти 170 милиона европейци са дигитално некомпетентни

19:30, 08 мар 18 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 44% или около 169 милиона граждани на ЕС не могат да бъдат класифицирани като дигитално компетентни. Според мен в България този процент е по-висок. Това заяви Светлана Ломева, изпълнителен директор на Асоциация за развитие на София, за БНР. Тя се позовава на най-нови европейски изследвания.

Тя е сред участниците на започналата днес в столицата двудневна 19-а национална конференция по електронно управление с акцент "Общините на бъдещето и трудният път на цифровите услуги".

Общините са най-близо до хората и предоставят изключително много услуги на гражданите. Тези услуги трябва да бъдат електронизирани, за да може действително да се говори за "общини на бъдещето", обясни Ломева.

По думите й следващите пет години се очаква този процес да е много по-забързан, най-вече технологично. Тук идва голямото предизвикателство. Да го кажем, че през следващите пет години, хората, които вземат решения, независимо дали на национално или на местно ниво, ще се надпреварват с развитието на дигитализацията.

Според Ломева друго важно предизвикателство е повишаване на дигиталната компетентност на гражданите.

"Местната власт е тази, която има отговорност да повишава компетентността на гражданите за ползване на дигитални услуги. От друга страна конференции, разговори в медии популяризират използването на дигитални услуги, с което се повишава и доверието на гражданите", обясни тя.

Ломева открои като трето голямо предизвикателство сигурността в интернет и използването на дигитални умения.

Столична община е координатор заедно с Естония на европейската инициатива партньорството "Дигитален преход".

"Там има конкретни препоръки в областта на законодателството, на нормативната уредба, която трябва да улесни дигиталния преход, какво трябва да се направи в областта на образованието на всички нива и как европейското финансиране да бъде ориентирано, за да подпомогне този процес", обясни изпълнителният директор на Асоциация за развитие на София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама