Върнаха 22 000 деца в клас

14:45, 01 мар 18 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

22 000 деца са върнати обратно в училищата и детските градини, благодарение на специалните екипи, които обхождат адресите на отпадналите от системата ученици, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев след заседание на Координационния Механизъм по обхват.

В началото на учебната година екипите събраха над 17 000 деца, като от октомври до януари в клас са влезли още 4700. От тях обаче са отпаднали около 1200 деца, които са предимно от рискови групи в Пловдив, Бургас, Сливен, София и Стара Загора. Ще се дадат и допълнителни правомощия на екипите, за да могат да влизат в гетата и да търсят ученици, които живеят в незаконни постройки. Причината за повторното отпадане най-често е миграция. 

Образователният министър съобщи, че близо 18% от отпадащите от училище е в резултат на "неглижиране на образованието от страна на родителите им". Заради ранни бракове и здравословни проблеми около 10% не са в час.

Държавата обмисля да наказва всеки родител с глоба, ако не пуска детето си на училище. В момента в Закона за предучилищното и училищното образование е предвидена санкцията в размер от 50 до 150 лв., а при повторно нарушение тя стига до 500 лв. "Част  от кметовете и областните управители се въздържат да я налагат. Причините са, че това често са семейства, които нямат пари или е трудно да се съберат глобите", обясни Вълчев. Идеята обаче е занапред да се налага тази административна отговорност, като държавата вече води разговори и с НАП, за да се повиши събираемостта. На поредната среща отново е повдигнат въпросът и да се налага наказателна отговорност на родителите, които не пускат децата си на училище, както и на тези които позволяват ранни бракове на малолетни. 

За да се стимулират екипите занапред ще има и допълнителни финансови възнаграждения. Държавата е предвидила около 450 000 лева, за да може да се покрият разходите им за транспорт, командировачни и дневни.

Вицепремиерът Томислав Дончев бе категоричен, че това усилията на държавата ще продължат и ще надграждат мерките.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама