Затвор за родители, които не си пращат децата на училище

08:00, 27 фев 18 25 532 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Родителите да носят наказателна отговорност, ако не пращат децата си на училище. Тези промени в Наказателния кодекс подготвят от ВМРО. Предложението идва след жестокото убийство на дядото в столичния жк “Люлин”. Дни след като 86-годишният Стефан Янев сигнализира, че трите му внучки - на 13, 14 и 18 години, никога не са ходили на училище, той бе открит пребит до смърт. Като обвиняеми са привлечени дъщерята и зет му.

“Обсъждаме тази идея от дълго време. Проблемът с родителската отговорност трябва да се постави на дневен ред, особено след трагичното събитие в “Люлин”, обясни за “24 часа” депутатът от ВМРО Милен Михов. И допълни, че законопроектът все още не е готов, а в момента се водят разговори както на експертно ниво, така и с педагози и юристи.

“Ако спираш децата си от образование, ги лишаваш от бъдеще. Това е кражба на щастие. Престъпление е и към обществото, защото това лишава бъдещите граждани от възможност да се трудят и да допринасят за него”, мотивира промените Михов. Предвижда се наказанието да бъде “реципрочно на щетата”. Ако недопускането на децата до училище е свързано с принуждаването им към криминални постъпки - кражби, склоняване към проституция и др., за родителите ще бъде предвидено най-тежкото възможно наказание.

Освен това към присъдата ще се прилагат и финансови санкции. “Притеснявахме се, че тази идея ще бъде погрешно тълкувана като дискриминационна и насочена към определена група в обществото. Случаят от “Люлин” показва, че подобни неща стават не само в определена общност или маргинална група”, каза още Михов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама