БСП обсъжда скандална декларация в навечерието на 3 март

18:10, 25 фев 18 / Политика 25 755 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БСП настоява Министерски съвет да изготви поетапен план за пълна отмяна на санкциите наложени от Европейския съюз на Русия и това да се превърне в акцент на българското европредседателство. Партията на Нинова иска депутати от руската Дума да пътуват свободно в страни от ЕС, като БСП предлагала на Русия да извади от забранителните си списъци европейски политици. Това са част от претенциите, които Столетницата е формулирала в специална позиция във връзка със 140-годишнината от Руско-турската война и отношенията България-Русия. Скандалният проект на документ е обсъждан вчера и изтече във Faktor.bg.

Паралелно с това в столицата се появи проруски билборд, благодарящ на държавата за помощта при Освобождението на България.

Вчера на проведения Национален съвет на БСП е разглеждана проектопозицията, която вероятно ще бъде приета. Първите реакции са на притеснение дали историческата годишнина не се използва от Русия като удобен повод България да поиска сваляне на евросанкциите. 

В позицията социалистите твърдят, че от санкциите на ЕС срещу Русия страната ни търпи загуби. Правителството получава упрек, че е удължило санкциите срещу Кремъл до юли 2018 г. и води политика само с Европейския съюз.  Според социалистите  имало политици, които се  опитвали да подменят или омаловажат историческите факти около Руско-Турската война, но Плевен и Шипка били в сърцата на всички българи.

Очаква се позицията да бъде приета и обнародвана в навечерието на 3 март. В документа се иска не просто установяване на диалог между европейските и руските институции, а решение, което е коренно противоположно на позицията, която България като страна-член на ЕС заема.

Документът може да предизвика огромен външнополитически скандал, тъй като може да зададе тотално нова посока на Българското европредседателство и да торпилира целите и постигнатите резултати от него.

По същество това е поредна стъпка в завръщането на проруската риторика на БСП - нещо, за което вероятно е била посъветвана още през 2016-а в доклада на Руския институт за стратегически изследвания, управляван тогава от ген. Решетников. За документа, помогнал на спечелването на президентските избори разказахме още вчера. Корнелия Нинова отрече неведнъж да се е срещала и стиковала кандидатурата на Радев с ген. Решетников, въпреки че той твърди точно обратното. Факт е, че представители на РИСИ са провели една от първите срещи с Румен Радев след като той застъпи на поста си.

За какво мълчи позицията на БСП?

В документа не се споменава, че санкциите срещу Русия са плод на окупирането и анексирането на Крим,  заради неспазване на Минските споразумения, агресивната политика и хибридна война срещу независими съседни държави, Балканите и Европа като цяло. В тези случаи Русия методично не се съобразява с международното право и се опитва (вкючително силово) да създава нови зони на влияние. 

В декларацията на БСП не се споменава и фактът, че правителството на Пламен Орешарски през март и юли 2014-а прие и потвърди санкциите срещу Кремъл. С други думи - когато социалистите са били на власт са имали възможността да се противопоставят на санкциите, но не са го направили. Това е вторият случай за близо месец, в който червената партия обявява коренно различна позиция по дадена тема. Документи показаха наскоро, че на форум на ПЕС Корнелия Нинова и представители на партията са приели принципно Истанбулската конвенция, която сега яростно отричат.

От проекта за декларация на БСП не става ясно и кой се опитва да пренапише историята или омаловажи фактите около Освобождението на България. 

Докато социалистите се запознават с проекта и го обсъждат, в столицата се появи проруски билборд. Поводът отново е годишнината. Парадоксално, но визията е на локация точно срещу ДАНС.

Билбордът “Благодарим на Русия!” съдържа и части от стихотворението на Славейков, популярно по време на социализма с фразите “Кат Русия няма втора/тъй могъща на света” и “Руский цар е на земята/ най-велик, над всички пръв”.

Визията е поръчана и платена от Партиотично общество “3 март”. Организацията обединява Движение „Възраждане“, Национална асоциация „Сигурност“, Комитета на випуските на НВУ „Васил Левски“, Общобългарския комитет „Васил Левски“, Национално движение „Русофили”, Национално дружество „Традиция“, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюза на парашутистите, Съюза на патриотичните сили „Защита“, БАС, Фондация „Тангра“, Фондация „Христо Ботев“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама