ООН гласува временно примирие в Сирия

13:38, 25 фев 18 / Свят 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция, настояваща за 30-дневно прекратяване на огъня в цяла Сирия, за да позволи доставките на хуманитарна помощ и евакуация на тежко болни и ранени.
Някой от най-големите джихадитски бунтовнически групи и техните съдружници, обаче, не са обхванати от примирието и поставят под въпрос реалното му въздействие.

Бунтовническият анклав от Източна Гута край Дамаск е бил бомбандиран от правителствените сили през изминалата седмица, а въздушните удари започнаха скоро след гласуването в Ню Йорк, казаха активисти. За седем въздушни удари и артилерийски обстрел в Гута са убити 519 цивилни, сред които сто са деца. Тази зона е последната крепост на бунтовниците край Дамаск и на 18 февруари започнна мащабна военна операция в района.
Гласуването бе отложено няколко пъти от четвъртък, тъй като членовете се бореха да постигнат споразумение. Русия, съюзник на правителството на Сирия, настояваше за промени, а западните дипломати обвиниха Москва, че е забавила процеса, а американскатата постоянна представителка на ООН Ники Хейли заяви, че е можело да бъдат спасени човешки животи, ако резолюцията е била приета по-рано

По искане на Москва в режима на спиране на огъня не влизат  "други лица, групировки и формирования, свързани с "Ал Каида" и "Ислямска държава", както и терористични групировки, определени като такива от Съвета за сигурност". Тези изключения могат да доведат до противоречиви интерпретации, тъй като Дамаск определя като "терористи" подкрепяните от Запада бунтовници, отбелязаха наблюдатели.

Резолюцията призовава и за незабавно вдигане на обсадите на населени зони, включително Източна Гута, Ярмук, Фуа и Кефрая.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама