Макрон пие вино по 2 пъти дневно: То не е алкохол

19:10, 23 фев 18 / Свят 25 571 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че няма да позволи виното да се приравнява с концентрирания алкохол и призна, че пие „традиционната френска напитка” по два пъти на ден, съобщи радио „Франс енфо”, цитирано от БГНЕС.

Общественото здраве се сблъска с бич, който се изразява в това, че младите хора все повече пият концентриран алкохол или бира, а с виното не е така”, каза Макрон на пресконференция в четвъртък.

Аз лично пия вино през деня и вечерта”, каза френският държавен глава. Той добави, че докато е президент, няма да допусне „никакви поправки за по-строго законодателство срещу алкохола и цигарите”.

Дискусията за по-строги закони срещу алкохола започна във Франция в началото на февруари, когато министърът на здравеопазването Анес Бузин заяви, че „винопроизводството ни кара да вярваме, че виното се различава от другите алкохолни напитки” и „притежава редица полезни свойства”, макар че от научна гледна точка, както и от гледна точка на общественото здраве, „да се пие вино – това е същото като пиенето на бира, водка или уиски”.

В отговор географът Жан-Робер Пит, писателят Бернар Пиво, онкологът Давид Кая и още няколко десетки членове на френската академия публикуваха във в. „Фигаро” статия, в която призоваха здравния министър да „спре да демонизира виното, което е част от френската цивилизация”.

Още по време на предизборната си кампания Макрон се обяви в защита на традиционната френска напитка и подчерта, че „червената нишка на виното преминава през литературата, киното и колективното съзнание” на Франция и е „част от поднасянето на блюда на трапезата по френски”. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама