Жени Начева: ​Проверката в НЗОК ще приключи до понеделник

13:00, 23 фев 18 25 518 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Назначили сме спешна проверка, която ще приключи до понеделник сутринта. Тя ще установи коректните числа. Това коментира заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева по време на извънредната среща на Здравната каса, свикана заради дълговете към европейски клиники.

"Освен това сме възложили и анализ и механизъм, който да оптимизира сроковете на обработка на исковете за плащанията. Допълнително трябва да подчертаем, че данните, които са изнесени данни за постъпилите жалби, също не са коректни. Няма такива. Всъщност това е броят, тези 600 лица, това е броят на лицата, които са заявили възстановявания на плащанията след оказана им лечение в чужбина. По един или друг повод. Няма нито една жалба, постъпила в Касата от конкретно лице. Нито е застрашено лечението на което и да е лице в чужбина", заяви Начева, предаде БНТ.

Причината за извънредната среща е, че според финансовия министър има сериозни разминавания в информацията за парите. В изпратено от него писмо се казва, че пред депутатите управителят на касата Камен Плочев твърди, че има над 130 милиона лева просрочени задължения към европейски фондове.

В официалните отчети на касата обаче цифрата е съвсем различна - около 7 милиона лева. Откъде идва разликата от 126 милиона, не е ясно. Затова Владислав Горанов предлага да се направи инспекция. Не било ясно защо въобще има просрочени задължения, след като парите можели да бъдат изплатени през януари.

Заради тези проблеми министърът дори съветва да не се подписва важния Национален рамков договор с Лекарския и Зъболекарския съюз.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама