Съветът за сигурност на ООН гласува днес резолюция за 30-дневен мир в Сирия

11:00, 23 фев 18 / Свят 25 558 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съветът за сигурност ще гласува проекторезолюция, изискваща 30-дневно примирие в Сирия. Това ще позволи доставката на хуманитарни помощи и медицинска евакуация. 

Русия заяви, че иска промени в проекторезолюцията на Съвета. Руският посланик в организацията Василий Небензя призова за "осъществими", а не "популистки" действия.

"Русия ще продължи да прави всичко възможно за постигането на мир в Сирия и за възстановяване на стабилността в региона на Близкия изток. Призоваваме нашите партньори да се ангажират със същото в духа на конструктивното сътрудничество и с взаимодействие с ООН, а не да продължават да създават димни завеси, да увеличават подкрепата за джихадистите и да разкъсват региона на части. За да бъде реалистична тази резолюция, Руската федерация изработи изменения, които ще разпространя сред членовете на Съвета", посочи Небензя.

Западните дипломати обаче смятат, че Русия умишлено спъва проекторезюцията. Франция посочи, че при неуспех да се предприемат действия, това може да сложи край на самия Съвет за сигурност. 

Според активисти 400 души са били убити в Източна Гута през последните пет дни. 

Русия, една от петте сили, която може да на ложи вето в Съвета за сигурност, е ключов съюзник на сирийския президент Башар Асад в гражданската война. Западните сили подозират, че Москва иска да даде време на своя съюзник да се справи окончателно с бунтовническите сили. Съединените щати, Великобритания и Франция призовават резолюцията да бъде одобрена без забавяне.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама