Надзорният съвет на НЗОК се събира на извънредно заседание

10:39, 23 фев 18 / Политика 25 537 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Надзорният съвет на Здравната каса се събира на извънредно заседание днес заради разминаването в посочените суми на просрочените задължения към чужди здравни заведения. За драстични несъответствия в отчетите на Здравната каса сигнализира вчера финансовият министър Владислав Горанов. Той настоя да не се подписва Националният рамков договор за тази година.  

На извънредно заседание на парламентарната здравна комисия управителят на НЗОК проф. Камен Плочев посочи, че задълженията на НЗОК към други държави непрекъснато нарастват. Към 31 януари 2018 г. те са на стойност 271,2 млн. лева, посочи Плочев.

Преди дни се разрази скандал защото управителят на Касата е поискал от Народното събрание да разгледа актуализация на бюджета й без да уведоми министъра на здравеопазването. В резултат – Кирил Ананиев поиска оставката на Плочев. От своя страна, управителят на НЗОК каза, че е бил заплашван и са правени опити да му се оказва натиск. Той е категоричен, че не е искал актуализация на бюджета, защото няма такова право.

Управителят на здравната каса твърди, че до момента НЗОК не е получила нито лев от здравното министерство. „До 12 февруари сумата, която ни дължи министерството е 21,3 млн. лв. Няма да се справим, при условие, че не ни се изплащат средствата от министерството, да покрием разходите, които дължим”, категоричен е Плочев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама