Караниколов: Строителният сектор е ключов за европейската икономика

10:50, 23 фев 18 25 531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Строителството е ключово за европейската икономика, поради внушителните данни за брутната добавена стойност и за заетостта, които секторът директно осигурява. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на Конференция „Строителство - към всеобхватна Цифрова стратегия“, част от „Дни на ЕС индустрията", провеждащи се в Брюксел. На Конференцията участие взеха представители на бизнеса, работодателски организации, представители на европейските институции.

Министър Караниколов посочи, че строителният сектор е част от общия контекст на европейската индустрия, а европейските предприемачи от различните сектори са изправени пред общите предизвикателства на бързите технологични промени, водещи до рязка промяна и на икономическите отношения.

По думите му дигитализацията трябва да обхване колкото се може повече сектори на икономиката, в това число и строителството. Икономическият министър изтъкна важността за осигуряване на последователно и балансирано развитие на строителството за общото функциониране на европейската икономика. „Строителният сектор е ключов, защото той свързва много базови индустриални сектори като суровините, химикалите и енергетиката с производствени сектори като машиностроенето, местните икономики и секторите на услугите“, каза още той.

Караниколов допълни, че по време на „Дните на ЕС индустрията“ се говори за това как да се помогне на европейската индустрия да се адаптира към глобалните предизвикателства, технологичните промени и как да остане успешна, за да продължи да осигурява работни места. „Трябва да повишим конкурентоспособността и пазарните си предимства, за да се конкурираме успешно на европейските и световни пазари“, завърши министърът.

 

 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама