"Спейс Екс" изведе в орбита три сателита

09:50, 23 фев 18 / Любопитно 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американската компания "Спейс Екс" изведе в орбита три изстреляни от нея сателита. От базата на военновъздушните сили на САЩ Ванденберг, беше изстреляна ракета носител “Фалкон-9“.

На борда бяха сателитът PAZ на испанска компания, както и двата апарата на "Спейс Екс", предназначени за осигуряване на достъп до интернет. Преди това изстрелването беше неколкократно отлагано.

Сателитът PAZ е проектиран и произведен от европейския консорциум „Еърбъс“. Устройството е предназначено за картографиране, наблюдение на околната среда, както оценка на водните, сухоземните и горски ресурси. На борда на кораба има и няколко по-малки апарата.

Испанската компания „Исдесат“, която предоставя спътникови комуникационни услуги, подписа споразумение с американската компания "Спейс Екс" за пускането на радарния спътник за наблюдение на Земята PAZ. Стартът бе планиран за последното тримесечие на 2017 г. Първоначално се очакваше това устройство да бъде пуснато в орбитата с ракетата "Днепър". Договорът беше подписан през 2015 г. по време на въздушното шоу "MAKS-2015". Стартирането трябваше да бъде извършено през същата година, но бе постоянно отлагано. През 2015 г. програмата за изстрелване на руско-украинските ракети "Днепър" беше преустановено.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама