Меркел призова за спиране на "клането" в Сирия

13:20, 22 фев 18 / Свят 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският канцлер Ангела Меркел призова за край на „клането” в Сирия след поредните въздушни удари срещу контролирания от бунтовници анклав Източна Гута, в които загинаха още 13 души, съобщи АФП.

Осъждайки сирийския режим за това, че негова мишена става „собственият му народ”, Меркел каза: "Убийството на деца, разрушаването на болници – всичко това е равнозначно на клане, което трябва да бъде осъдено и категорично да му се противопоставим”.

По-рано Русия призова да се проведе заседание на Съвета за сигурност на ООН по повод насилието, наблюдавано в сирийския бунтовнически анклав.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш поиска незабавно спиране на бойните действия в Източна Гута, действията срещу който район от страна на сирийските правителствени войски превърнаха анклава в "ада на Земята" за цивилните граждани.

"Моят призив към всички участници е незабавното прекратяване на всички военни действия в Източна Гута, за да се даде възможност за оказване на хуманитарна помощ на всички нуждаещи се, както и за медицинска евакуация", каза Гутериш пред Съвета за сигурност.

Шефът на ООН заяви, че е "дълбоко натъжен от ужасното страдание" на цивилните в Източна Гута, където по думите му 400 000 души "живеят в ада" на Земята.

Припомняме, че районът е обсаден от 2013 г. насам, а хуманитарната ситуация в анклава е тежка. Групите за оказване на помощ неколкократно заявиха, че не могат да обхванат всички нуждаещи се поради тежките бомбардировки и предупредиха за настъпваща катастрофа.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама