27-те лидери на ЕС обсъждат неговото бъдеще в Брюксел

08:30, 23 фев 18 / Свят 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Брюксел днес се провежда неформална среща на европейските лидери. Те ще обсъдят състава на Европейския парламент след изборите през 2019 г. и Многогодишната финансова рамка на ЕС след 2020 г. в контекста на оттеглянето на Обединеното кралство. 

Срещата на върха ще е дебют на Бойко Борисов на Европейския съвет в ролята му на ротационен председател.

На следващите европейски избори трябва да бъде избран и наследникът на Жан-Клод Юнкер начело на Европейската комисия. Последната дума в избора обаче има Европарламентът, който гласува предложените от Европейския съвет кандидатури.

Принципът на водещите кандидати, станал известен с немския термин "Spitzenkandidaten" беше въведен при предишните европейски лидери през 2014 година. Тогава европейските политически семейства излъчиха по един водещ кандидат за поста, припомня БНТА. За Европейската народна партия това беше Жан-Клод Юнкер, за социалистите - Мартин Шулц, а за либералите - Ги Верхофстат. Най-много евродепутати гласуваха за Юнкер, защото Европейската народна партия спечели най-много гласове и в момента е най-голямата европейска политическа сила.

Комисията и парламентът предлагат принципът на "водещия кандидат" да се прилага и догодина при избора на наследник на Юнкер. 

Френският президент Макрон обаче се противопоставя на това. Неговата партия "Република, напред" все още не принадлежи към никоя от големите европейски политически семейства, т.е принципът на водещия кандидат не играе в негова полза. ДНешната среща ще покаже дали Макрон ще успее да защити позицията си пред останалите европейски лидери.

Преди срещата белгийският премиер Шарл Мишел организира вечеря на 12 европейски лидери, сред които канцлерът Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон. Сред поканените на вечерята беше и българският премиер. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама