Стотици протестираха в Париж срещу законопроект за имиграцията

10:22, 22 фев 18 / Свят 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стотици протестираха снощи в Париж срещу спорен законопроект за имиграцията. Той беше предложен от френския министър на вътрешните работи Жерар Колон. Имиграционната служба обяви стачка, която е първата от пет години насам.

Неправителствени организации, адвокати, служители от имиграционната служба организираха протест в центъра на Париж - от площад "Сен Мишел" шествието се отправи към Националното събрание, съобщи БНТА. Към тях се присъединиха много граждани и имигранти във Франция. 

Според текста на законопроекта се удължава срока на задържане на нелегалните имигранти от 45 на 90 дни. Предвижда се съкращаване на срока за проучване на молбите за убежище от 1 година на 6 месеца. Незаконното преминаване на границите ще се смята за престъпление и ще се наказва с една година затвор или глоби. 

От правителството твърдят, че искат да бъдат едновременно строги и справедливи по отношение на имиграцията, като според тях законът ще улесни даването на убежище на непълнолетни и ще намали наполовина времето, необходимо за обработването на молбите за убежище.  

Според анкета, французите като цяло приемат правото на убежище, но 63% от запитаните смятат, че в страната има твърде много имигранти, а едва 37 на сто одобряват действията на президента Еманюел Макрон за имиграцията. 

Броят на молбите за предоставяне на убежище във Франция достигна рекордни нива през 2017 г., след като повече от 100 000 души потърсиха закрила в страната.

Въпреки това, броят на потърсилите убежище във Франция е бил почти два пъти по-малък от този в Германия, където отчитат 186 000 молби за 2017 г., което същност е рязък спад от рекорда през 2015 г., когато 890 000 бежанци пристигнаха в Германия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама